Hlavní navigace

Microsoft a Samsung urovnávají své spory o patenty

10. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia
Společnosti Microsoft a Samsung Electronics urovnaly spor týkající se licencování patentovaných technologií v operačním systému Android, který Samsung využívá ve svých přístrojích.

Samsung v minulém roce zažalovala firma Microsoft za porušování podmínek licenční smlouvy, kterou mezi sebou obě firmy uzavřely.

Microsoft totiž již delší dobu tvrdí, že operační systém Android obsahuje několik jím patentovaných technologií a žádá tak výrobce androidových zařízení, aby s ním uzavřel licenční smlouvy. S americkým gigantem tak uzavřely smlouvy známé společnosti jako HTC, ZTE, LG Electronics a Samsung.

Samsung však poté, co Microsoft v září roku 2013 oznámil, že chce koupit společnost Nokia, přestal platit. Jihokorejská společnost namítala, že tato akvizice je v rozporu s lincenční smlouvou. I když Samsung nakonec po půl roce zaplatil, odmítl Microsoftu doplatit úrok z prodlení ve výši téměř sedm milionů dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft tak dal celou věc k soudu a v žalobě uvedl, že mu Samsung pohrozil pozastavením plnění i po dobu dalších několika let. Licenční smlouva mezi Microsoftem a Samsungem byla uzavřena na sedm let.

Samsung proto v říjnu požádal o zahájení rozhodčího řízení v Hong Kongu a včera obě společnosti vydaly společné prohlášení, podle kterého svůj spor týkající se licencování patentů ukončily. Žádné další podrobnosti o vyrovnání mezi stranami nebyly zveřejněny.

Byl pro vás článek přínosný?