Hlavní navigace

Microsoft chce na dálku mazat aplikace ve Windows 8

10. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Pomocí „kill switch“ bude mít společnost možnost zakázat nebo dokonce odstranit aplikace z uživatelského zařízení s operačním systémem Windows 8.

Kill switch je běžnou součástí obchodů s mobilními aplikacemi. Vliv na aplikace distribuované prostřednictvím App Store či Android Marketu mají jak Apple, tak i Google. V podmínkách pro používání připravovaného Windows Store Microsoft jasně uvádí, že ani on si podobnou možnost nenechá vzít.

„V případě, že bude ohrožena vaše bezpečnost, nebo tak budeme nuceni učinit z právních důvodů, se může stát, že ztratíte přístup k obsahu či aplikacím, které jste předtím získali nebo zaplatili za jejich licenci,“ píše se v podmínkách používání. Uživatel se pak může, ale také nemusí dočkat finanční kompenzace. Společnost navíc upozorňuje, že kromě samotné aplikace může dojít i k smazání dalšího souvisejícího obsahu. „Vaše data mohou být vymazána nebo je nebudete moci načíst z daného umístění,“ varuje Microsoft.

Existenci kill switch přiznal před třemi roky tehdejší ředitel Applu Steve Jobs. Čas od času tento nástroj používají také v Googlu, kde jej využívají hlavně k odstranění aplikací obsahujících škodlivý kód. Vůbec poprvé tak Google učinil v červnu 2010, kdy zablokoval dvojici aplikací vložených na Android Market Jonem Oberheidem, spoluzakladatelem Duo Security. Oberheide chtěl obě aplikace využít pro svůj výzkum zranitelností, které útočníkům umožňují šířit malware na telefony se systémem Android.

Microsoft zatím neprozradil zda, a případně jakým způsobem, bude testovat či hodnotit aplikace nahrávané na Windows Store na přítomnost škodlivého kódu. Má to sice ošetřené ve svých podmínkách pro certifikaci aplikací, ale o praktické stránce v nich není ani zmínka. Analytici nicméně očekávají, že Microsoft bude při schvalování aplikací mnohem přísnější než třeba Google.

Byl pro vás článek přínosný?