Hlavní navigace

Microsoft pomocí hardwaru výrazně vylepší zabezpečení Windows 10

14. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft
Od konce července 2016 budou muset všechny nové počítače, tablety a smartphony s Windows 10 splňovat standard TPM 2.0. Microsoft tímto způsobem chce výrazně zvýšit zabezpečení těchto zařízení.

Snaha Microsoftu o vylepšení ochrany dat systémů s Windows 10 tentokrát dopadla na samotné výrobce hardwaru. Dodavatel operačního systému totiž bude využívat hardwarově koncipovanou funkci TPM (Trusted Platform Module) 2.0 a stanovil i minimální požadavky na zařízení s Windows 10 – a ty požadují, aby výrobci osadili svá zařízení příslušným čipem či firmwarem.

Čipy TPM jsou už dostupné řadu let, a to především v podnikových verzích osobních počítačů. Verze 2.0 ale nabídne hardwarovou vrstvu pro ochranu uživatelských dat, a to tak, že bude sama spravovat a ukládat kryptografické klíče v důvěryhodném úložišti (kontejneru).

Požadavek na TPM se bude vynucovat prostřednictvím našeho programu Windows Hardware Certification," tvrdí Microsoft v blogu na svých stránkách.

Výrobci hardwaru tak budou muset do svých zařízení implementovat TPM 2.0, a to buď formou speciálního čipu, anebo prostřednictvím firmwaru. Funkce TPM přitom musí být defaultně aktivovaná, i když zatím není úplně jasné, zda tuto funkcionalitu budou moci uživatelé dodatečně zrušit.

TPM by mělo podle expertů vést ve Windows 10 k širšímu využívání dvoufaktorové autentizace pro zalogování do PC, aplikací či webových služeb. Například Windows Hello, což je biometrický autentizací systém Microsoft využívající tvář, otisk prstu či rozpoznání oční duhovky, bude nově možné spolu se šifrovanými klíči v TPM spolehlivě využívat k plnohodnotné autentizaci uživatelů.

příloha_ovladnete_sva_data

Spousta firemních notebooků či tabletů s procesory od Intelu už TPM 2.0 zahrnuje, levnější PC ale zpravidla TPM nenabízejí, což se od 28. července musí změnit. A podobně jsou na tom i smartphony. TPM ale i nadále nebude muset být v mini-počítačích typu Raspberry Pi 3.

„Jendoznačným cílem je vytvořit z PC mnohem zabezpečenější platformu,“ tvrdí Kevin Krewell, analytik Tirias Research. Windows podle něj totiž dnes představuje jeden z nejméně chráněných operačních systémů.

Byl pro vás článek přínosný?