Hlavní navigace

Microsoft chystá masivní opravy Windows, IE či Office

13. 6. 2011

Sdílet

Společnost zítra uvolní 16 aktualizací opravujících hned 34 zranitelností ve Windows, Office nebo Internet Exploreru.

„Půjde o mišmaš obvyklý pro sudý měsíc. Do jisté míry se dal očekávat,” říká Andrew Storms, ředitel bezpečnostních operací v nCircle Security. Upozorňuje tak na skutečnost, že Microsoft obvykle střídá vydávání velkých a malých aktualizací. Například v květnu si tak uživatelé mohli stáhnout pouze dvě aktualizace opravující tři zranitelnosti.

Červnový Tuesday patch naproti tomu přinese 16 aktualizací. Devět z nich hodnotí Microsoft jako kritické, představují tedy největší hrozbu, a zbylých sedm aktualizací nese označení důležité. Půjde o druhý největší Tuesday patch v letošním roce, ať už co se týče počtu aktulizací, tak i samotných oprav.

Dva z kritických aktualizačních balíčků jsou určeny pro internetový prohlížeč Internet Explorer. První z nich obsahuje opravy pro všechny jeho verze, včetně nejnovějšího IE9, zatímco druhá aktualizace se dotýká IE8 a starších verzí. Od březnového uvolnění IE9 je to vůbec poprvé, co se Tuesday patch zabývá i tímto prohlížečem. Stejně tak jde o jeho první kritickou opravu. „Zranitelnost asi obsahovala už jeho první verze,” odhaduje Storms. Microsoftu totiž obvykle trvá dva a půl měsíce, než opravu otestuje.

Z dalších aktualizací se jich 10 zaměří na operačních systémy Windows, dva na kancelářskou sadu nástrojů Office a po jedné aktualizaci obdrží bezpečnostní klient Forefront a webové platformy .Net a Silverlight.

Byl pro vás článek přínosný?