Hlavní navigace

Microsoft chystá nová Windows pro tablety s procesory ARM

24. 12. 2010

Sdílet

Podle stránek Bloomberg a Wall Street Journal společnost Microsoft oznámí příští měsíc na veletrhu Consumer Electronics Show novou verzi operačního systému Windows pro tablety.

Překonfigurovaný operační systém poběží na procesorech od výrobce ARM, vyplývá ze zpráv.

Microsoft již nabízí jeden operační systém navrhnutý pro ARM čipy, Windows CE, který je určen pro využití v oblasti vestavěných systémů. Svojí podobou ale ze všeho nejvíce připomíná Windows 95/98 a ani pro něj není dostatek uživatelsky atraktivních aplikací. Zástupcu společnosti Microsoft v červnu prozradili, že mají plány vydat další verzi tohoto OS, která bude pojmenovaná Windows Embedded Compact 7, právě na začátku roku 2011.

Tato verze OS bude zaměřena hlavně na zařízení jako jsou set-top boxy, prozradili představitelé firmy.

Žádná zpráva ovšem neprozrazuje, jestli nový operační systém Windows pro ARM bude založen na Windows Embedded Compact, na Windows 7 nebo se bude jednat o zcela nový software.

Společnost Microsoft zatím neodpověděla na žádost o komentář, kterým by tuto zprávu upřesnila.

Minulý červenec společnost Microsoft podepsala licenční dohodu s ARM, která umožňuje tomuto softwarovému gigantovi navrhovat své vlastní čipy založené na architektuře ARM, podobně jako Apple navrhl čip A4 pro svůj iPad.

Microsoft byl kritizován za to, že nijak nevyužil rostoucího trhu s tablety, kterému nyní dominuje Apple. Analytici společnosti Gartner odhadují, že v roce 2011 bude zakoupeno 54,8 milionů tabletů.

Na veletrhu CES 2010 výkonný ředitel společnosti Microsoft Steve Ballmer sliboval, že tablety podobné iPadu a založené na operačním systému Windows budou k dispozici v roce 2010. Doposud nebyl žádný vydán, kromě HP Slate, který je ovšem navržen primárně pro kancelářské použití. Naopak se jich ale vyrojila celá řada s OS Android.

ARM čipy spotřebovávají relativně malé množství energie a jsou tak ideální pro přenosná zařízení jako jsou třeba právě tablety. Společnost Apple využívá ARM čipy pro iPad, stejně tak různí výrobci smartphonů.

Byl pro vás článek přínosný?