Hlavní navigace

Microsoft investuje miliardy do ChatGPT, služba může zavést placený plán

26. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zdá se, že společnost ChatGPT začíná vážně řešit kompenzaci svých nákladů.

Microsoft oznámil, že vstupuje do „třetí fáze“ spolupráce s vývojáři ChatGPT, společností OpenAI, a to prostřednictvím investice v hodnotě několika miliard dolarů. Dohoda však může mít svou cenu i pro uživatele. 

Ta by mohla být v podobě měsíčního předplatného až ve výši 42 dolarů, v přepočtu víc než 900 korun, které už podle některých zdrojů OpenAI testuje mezi prvními uživateli.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

V roce 2019 Microsoft uvedl, že do OpenAI, tehdy relativně neznámého vývojáře technologií umělé inteligence, investuje jednu miliardu dolarů. V pondělí Microsoft informoval, že své partnerství rozšíří prostřednictvím „víceleté investice v hodnotě několika miliard dolarů, která má urychlit průlomové objevy v oblasti AI“. 

„Microsoft nasadí modely OpenAI v našich spotřebitelských a podnikových produktech a zavede nové kategorie digitálních zkušeností postavených na technologii OpenAI,“ uvádí společnost.

Je známo, že Microsoft už využil technologii AI coby součást systému Microsoft Designer, systému pro tvorbu vizuálního obsahu, který jsme si mohli vyzkoušet v loňském roce. Závazek Microsoftu však naznačuje, že by se technologie AI mohla rozšířit do jeho dalších produktů, včetně sady Office, jak jsme už rovněž naznačili. 

Hovoří se také o tom, že OpenAI se dočká prohlížeč Bing; ač první nejspíš nebude, konkurenční vyhledávač You.com už podle všeho umělou inteligenci a chat integroval.

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód? Přečtěte si také:

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód?

Microsoft bude OpenAI pohánět prostřednictvím svého cloudu Azure. „Naše partnerství s OpenAI jsme vytvořili na základě společné ambice zodpovědně rozvíjet špičkový výzkum AI a demokratizovat AI jako novou technologickou platformu,“ uvedl v prohlášení Satya Nadella, předseda představenstva a generální ředitel Microsoftu. „V této další fázi našeho partnerství budou mít vývojáři a organizace napříč odvětvími přístup k nejlepší infrastruktuře, modelům a nástrojovému řetězci AI s Azure, aby mohli vytvářet a provozovat své aplikace.“

Agentura Bloomberg News se odvolává na zdroj, dle kterého investice Microsoftu „činí deset miliard dolarů v průběhu několika let“.

Rozjíždí se „profesionální“ verze ChatGPT?

Někteří uživatelé mezitím začínají hlásit, že OpenAI začíná zavádět placenou verzi ChatGPT, chatbota s umělou inteligencí, který se stal virálním na konci loňského roku. 

Od té doby byl ChatGPT používán k psaní esejů, tvorbě kódu a řadě dalších úloh v oblastech od práva až po textové hry. Na některých univerzitách byl od té doby zakázán, na jiných s ním pracují, a studenti jej někdy lépe někdy hůře začleňují do svých pracovních postupů.

příloha_ovladnete_sva_data

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Skutečnost, že se ChatGPT nakonec vyvine v placenou verzi, nebyla nijak zvlášť střeženým tajemstvím: Sam Altman, výkonný ředitel OpenAI, loni v prosinci na Twitteru uvedl, že služba bude v určitém okamžiku zpeněžena, aby se kompenzovaly náklady. 

Vícero uživatelů od té doby přišlo s informací, že cena placeného plánu by měla činit 42 dolarů za měsíc. Společnost OpenAI naznačila, že placené účty pro profesionály by vyřešily přetrvávající kapacitní problémy služby, které ji mohou ve špičkách zpomalovat nebo ji činit zcela nepřístupnou, ačkoliv oficiálně tato částka potvrzena nebyla.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?