Hlavní navigace

Microsoft je zapojen do studie účinků genetických testů

15. 10. 2008

Sdílet

Společnost Microsoft se podílí na výzkumu majícím za cíl zjistit, zda lidé, kteří podstoupili genetické testy odhalující sklony k vrozeným chorobám, změnili své chování tak, aby zmírnili riziko jejich propuknutí.

Společnost Microsoft se podílí na výzkumu majícím za cíl zjistit, zda lidé, kteří podstoupili genetické testy odhalující sklony k vrozeným chorobám, změnili své chování tak, aby zmírnili riziko jejich propuknutí.

Scripps Translational Science Institute (STSI), výzkumná laboratoř v San Diegu, jež je hlavním sponzorem studie, nabídne genetickou analýzu asi 10 000 zaměstnancům Scripps Health, jejich rodinným příslušníkům a přátelům. Scripps Health je nezisková zdravotní organizace sídlící rovněž v San Diegu.

Osoby, které se zúčastní výzkumu, budou informovány o případném zvýšeném riziku řady chorob, jejichž propuknutí nebo průběh mohou ovlivnit životním stylem. Mezi ně patří například cukrovka, obezita, infarkt myokardu a některé formy rakoviny. Chování informovaných pacientů bude zkoumáno nejméně 20 let a bude sledováno, zda lidé změnili svoje návyky.

Společnost Microsoft přispěje výzkumu svojí technologií HealthVault. Jedná se o online repositář sloužící k ukládání informací o pacientech. Umožňuje diskrétní sdílení mezi poskytovateli zdravotní péče a dalšími zainteresovanými stranami, například zdravotními pojišťovnami. Dle Microsoftu umožní tato technologie snadné zadávání a zpracování dat o pacientech a jejich životním stylu.

Dalšími sponzory projektu jsou například kalifornské společnosti Navigenics z Redwood Shores a Affymetrix ze Santa Clara, obě poskytly hardwarové i softwarové vybavení.
Nenechte si ujít:
Nissan představil automobil na li-ion baterie

Průlomový objev: nová technologie neuvěřitelně zvýší výdrž akumulátorů!

Morph – nová koncepce od Nokie na bázi nanotechnologie

Další krok ve vývoji zobrazovacích zařízení - kontaktní čočky s čipem

Další revoluční objev z oblasti povolodičů využívající nanotechnologie je tady

Společnost Affymetrix zajistí naskenování genomu účastníků, Navigenics poté provede jeho analýzu.

Hlavním cílem projektu je podle Microsoftu nalezení nových způsobů prevence, diagnostiky a léčení nemocí.

 

Byl pro vás článek přínosný?