Hlavní navigace

Microsoft mění způsob sledování a opravy disků

12. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Společnost Microsoft změnila způsob, jak bude Windows 8 monitorovat diskové operace a detekovat problémy. Jde o snahu učinit diagnostiku a proces opravy méně rušivý a obtížný, jelikož disková kapacita stále stoupá.

Zlepšení se dotkne nástroje ChkDsk systému Windows 8. Tento nástroj prozkoumává pevný disk a kontroluje řadu chyb a problémů. Až doposud byl běh nástroje ChkDsk často nevhodný, jelikož uživatelé museli během spuštění tohoto nástroje přestat používat počítač a kontrola mohla trvat velmi dlouho dobu.

Microsoft také vylepšil NTFS, systém souborů operačního systému Windows. Až do teď byl „zdravotní model“ NTFS koncipován tak, že pevný disk počítače je brán jako celek, který buď pracuje správně, nebo je poškozen a je tak kompletně odstaven a blokován od použití uživatelem, dokud běží nástroj ChkDsk. A to může být někdy i několik hodin.

Kiran Bangalore prozradil v příspěvku na blogu Microsoftu, že „výpadky byly přímo úměrné počtu souborů.“ Bangalore je hlavní programový ředitel oddělení Windows Core Storage and File Systems.

Naproti tomu, ve Windows 8 bude NTFS hledat problémy v pozadí, zatímco systém zůstane online, a pokusí se je odstranit za běhu. Pokud nebude možné opravit problém za běhu, NTFS zaznamená podrobnosti o problému a o opravě, která je nutná. Napravení je pak mnohem kratší. Zlepšení jsou také v operačním systému Windows Server 8, který byl nedávno přejmenován na Windows Server 2012.

Bangalore dodává více informací. „Výpadky kvůli této operaci, nazvané Spotfix, budou trvat pouze několik sekund. A u operačního systému Windows Server 8 s objemem sdílených clusterů se nám podařilo eliminovat výpadky úplně. S novým modelem ChkDsk je offline běh přímo úměrný počtu problémů. U starého modelu byl tento čas přímo úměrný počtu souborů.“

Byl pro vás článek přínosný?