Hlavní navigace

Microsoft možná brzy spustí vlastní sociální síť

18. 7. 2011

Sdílet

Svět sociálních sítí bude možná ještě zajímavější než dosud, protože podle posledních informací do něj hodlá vstoupit i Microsoft.

Společnost Microsoft konkrétně potvrdila, že jí omylem unikla titulní stránka chystané sociální platformě nazývané kódově Tulalip (čteno Tuh-lay-lup, což odkazuje na jeden z kmenů původních obyvatel Ameriky). Síť má být údajně navržena tak, aby umožnila podle uniklého obrázku titulní stránky uživatelům nalézt co potřebují a snadno sdílet to, co vědí.

Naši američtí kolegové, kteří měli uniklá data k dispozici, jsou přesvědčeni, že uživatelé se budou moci přihlašovat dokonce za použití svých účtů z Facebooku a Twitteru, se kterými Microsoft spolupracuje. Nová sociální síť má již i svoji webovou adresu socl.com, k níž mluvčí Microsoftu na dotaz našich kolegů odpověděla, že jde o interní projekt jednoho z výzkumných týmů společnosti, který byl omylem zveřejněn a žádné bližší informace nejsou momentálně k dispozici. Není tedy zatím jasné, zda půjde o zcela novou sociální síť nebo o jakousi nadstavbu nad Facebookem a Twitterem a zda bude propojena s vyhledávačem Bing. Microsoft navíc rychle všechna uniklá data z webu stáhl a nahradil je omluvnou hláškou.

Ezra Gottheil, analytik společnosti Technology Business Research, říká, že jde o možnou reakci na sociální aktivity Googlu a snahu Microsoftu zareagovat na nedávné spuštění testovacího provozu sítě Google+, která si rychle získává na popularitě a má již více než 10 milionů uživatelů. Zeus Karravala, analytik společnosti Yankee Group, pak dodává, že spuštění vlastní sociální sítě Microsoftu by pro něj nebylo překvapením. Podle něj se jedná krok zaměřený proti Googlu, i když Microsoft je v této oblasti spíše v pozici následovače nežli inovátora a je otázkou, zda s tímto krokem nepřichází příliš pozdě.

Byl pro vás článek přínosný?