Hlavní navigace

Microsoft nebude na CES a nikomu to nebude vadit

5. 1. 2013

Sdílet

 Autor:
Microsoft nebude mít příští týden na veletrhu spotřební elektroniky CES 2013 v Las Vegas svůj vlastní stánek, což by však dle názorů odborníků nemělo prestiž tohoto největšího světového veletrhu se spotřební elektronikou nijak ohrozit.

Podle organizátorů Consumer Electronics Show bude na veletrhu vystavovat 3 200 subjektů a očekává se, že do Las Vegas kvůli němu přijede 156 000 lidí, tedy podobně, jako v předchozím roce. V minulém roce se CES zúčastnilo okolo 3 000 vystavovatelů, Microsoft však po skončení veletrhu ohlásil, že se jeho příštích ročníků již nezúčastní. Společnost se tak rozhodla podobně jako Google a Apple v předchozích letech, které při příležitosti představení svých produktů, jež se časově nekryjí s konáním CES, pořádají své vlastní konference. Na druhou stranu, i když výrobce operačního systému Windows na CES nebude mít svůj vlastní stánek, budou zde jeho zástupci, kteří povedou rozhovory s reportéry, partnery a dodavateli.

Kvůli absenci stánku Microsoftu se tak oficiálně nedozvíme, kdy přesně se začne prodávat tablet Surface Pro s Windows 8 (podle neoficiálních zpráv to má být na konci ledna).

Největším tématem budou i na letošní CES chytré telefony a tablety. Analytici předpovídají, že se v tomto roce rozmůžou tzv. „tablety“, tedy zařízení velikostně mezi tabletem a smartphonem. Jedno takové s názvem Ascend Mate plánuje představit třeba Huawei. Hlavním trendem na letošní CES však budou větší displeje s větším rozlišením a nižší ceny. „Uvidíme displeje s velkým rozlišením na levných tabletech s Androidem od asijských výrobců,“ míní Bill Rom ze společnosti 151 Advisors.

Organizátoři v listopadu oznámili, že tento rok bude bezdrátové produkty představovat okolo 1 500 vystavovatelů. Z výsledků studie Consumer Electronics Association vyplývá, že smartphony budou i v roce 2013 hlavním tahounem v oblasti spotřební elektroniky a výrobcům zajistí nejvyšší příjmy. Předpokládá se, že v roce 2013 si lidé koupí o 16 % více chytrých telefonů než v roce minulém. Stoupnout mají i tržby z prodeje tabletů, a to dokonce o 54 %. Díky stále se rozvíjejícímu standardu WiGig budou výrobci na letošní CES mimo jiné ukazovat, jak přenášet video a hudbu rychlostí 7 Gb/s v obývacím pokoji. Intel pak slibuje představení nových procesorů pro smartphony i tablety a mluví se o tom, že Lenovo představí smartphone osazený procesorem Atom. Dočkáme se samozřejmě i nových chytrých telefonů (s až osmi jádry) a tabletů od Samsungu, LG a dalších výrobců s operačním systémem Android a chybět nebudou ani displeje s velkým rozlišením.

Byl pro vás článek přínosný?