Hlavní navigace

Microsoft odhalil „sociální smartphony“ Kin s upraveným OS

13. 4. 2010

Sdílet

Společnost Microsoft včera představila dva modely smartphonů Kin, které jsou zaměřeny zejména na podporu sociálních sítí jako je Twitter či Facebook. Snaží se tak o obdobný krok jako Google s přístrojem Nexus One.

Podobně jako v případě Googlu ani Mirosoft sám tyto telefony nevyrábí, neboť hardware je od společnosti Sharp a k dispozici budou dva modely – menší a levnější Kin One a výkonnější Kin Two (na fotografii u titulku je model One vpravo a model Two vlevo). V USA budou tyto přístroje prodávány společnosti Verizon od příštího měsíce, v Evropě je pak bude nabízet Vodafone, ale až zhruba od října.

Robbie Bach z Microsoftu na oficiálním představení, které proběhlo v San Franciscu, přístroje označil za speciálně designované pro uživatele, pracující v sociálních sítích a sledující video. Oba modely disponují vysunovací klávesnicí, ovšem přístroj Kin Two má klávesnici rozměrnější a disponuje i větší kapacitou paměti a lepším fotoaparátem (8 MPx), který je schopný nahrávat video ve vysokém rozlišení. Fotoaparát přístroje Kin One má oproti tomu rozlišení 5 MPx.

Projekt vývoje vlastních smartphonů, který měl dříve v Microsoftu kódový název Project Pink, měl za úkol přepracovat Windows Phone OS a modifikovat nejen uživatelské rozhraní, ale i samotný kernel. To ovšem znamená, že aplikace pro Windows Phone pravděpodobně nepoběží bez úprav na přístrojích Kin a opačně. Microsoft tuto informaci zatím ještě nepotvrdil a ani nevydal vývojářský kit pro výrobce softwaru pro smartphony Kin.

Co se týká změn oproti Windows Phone, Microsoft přidal množství funkcí, které mají smartphonu pomoci se integrovat se sociálními sítěmi, jako je Facebook, Twitter a MySpace. Na úvodní obrazovce Kinu se mohou zobrazovat feedy z různých sociálních médií a uživatelé si mohou vybrat ty, které je právě zajímají. Jaké další instant messagingové služby na přístroji poběží zatím není jasné. Přístroj také umožňuje jednodušeji organizovat fotografie, texty s zprávy v přístroji a ukládat je on-line. Kin bude dále integrovaný s mediálním obchodem Zune od Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?