Hlavní navigace

Microsoft omezuje emulaci x64 aplikací na Arm PC s Windows 10

19. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Vlastníte-li Arm PC s Windows, měli byste upgradovat na Windows 11.

Microsoft zásadním způsobem omezuje uživatele Windows 10, kteří operační systém spouštějí na procesoru Arm, a nechtějí upgradovat na Windows 11. Ukončuje pro ně podporu x64 aplikací, která umožňovala notebookům s procesorem Qualcomm Snapdragon spouštět software vyvinutý pro tradiční 64bitové x86 procesory.

„Ti, kteří o to budou mít nadále zájem, budou potřebovat Windows 11 na Armu,“ uvedla firma poté, co x64 emulaci pro Windows 10 v rámci programu Windows Insider testovala ani ne rok.

Arm notebooky s Windows 10 mohou spouštět aplikace kódované nativně pro 32bitové a 64bitové procesory a prostřednictvím emulace zvládají rozbíhat též starší aplikace kódované v 32bitovém x86 kódu (pro procesory od AMD a Intelu). Bohužel, naprostá většina Windows aplikací je napsána s podporou 64bitových x86 procesorů v důsledku čehož notebooky s procesory od Qualcommu ve Windows 10 narážejí na problémy s kompatibilitou, což poznali například majitelé notebooků Surface Pro X.

„Sám Microsoft upozorňuje na několik neduhů: nerozběhnete na nich některé hry, nerozběhnete na nich některé antivirové aplikace a tak dále. V tomto směru představují minové pole, které hrozí odpálením některých činností, které na Arm počítači můžete chtít dělat, a jako takové si žádají opatrné zacházení,“ psali jsme v jejich recenzi.

příloha_ovladnete_sva_data

Jako cenu útěchy Microsoft oznámil podporu x64 emulace v rámci Windows 11, což znamená, že uživatelé, kteří sáhnou po PC s čipem Qualcomm Snapdragon, se nebudou muset zapojit do programu Windows Insider a spouštět beta build Windows, aby si užili kompatibilitu s 64bitovými aplikacemi. Na výběr mezi Windows 10 a Windows 11 však mít příliš nebudou a pokud budou chtít těžit z vyššího výkonu, budou nuceni upgradovat na Windows 11.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Zatím je nejisté, jak dopadnou Qualcomm PC s Insider verzí Windows 10, které jsou schopné rozběhnout 64bitové x86 aplikace skrz emulaci, jinak se však zdá budoucnost jasná: Pokud vlastníte Snapdragon PC, abyste si mohli užít 64bitové aplikace se vší parádou, budete muset upgradovat na Windows 11. V řadě případů nejspíš i tehdy, budete-li je chtít vůbec rozběhnout.

Byl pro vás článek přínosný?