Hlavní navigace

Microsoft oživuje Edge, konečně dostane zásuvné moduly

22. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft, IDG
Vybraní testeři dostanou první tři rozšíření, datum vydání modulů pro standardní verze Windows 10 je zatím neurčité.

Microsoft aktualizoval svou testovací verzi Windows 10, která nyní umožní instalovat do základního prohlížeče Edge zásuvné moduly. Plní tak slib, který firma učinila minulý rok; o samotném zlepšení funkčnosti prohlížeče mluví již delší dobu.

Díky buildu 14291 pro Windows 10, nejnovější z testovacích verzí Insider programu Microsoftu, může Edge rozběhnout tři různá rozšíření, z nichž dvě vytvořil sám Microsoft.

„Windows Insider build bude obsahovat tři testovací rozšíření: Microsoft Translator, překladač schopný automaticky přeložit webové stránky v padesáti různých jazycích, dále rozšíření Mouse Gesture, které umožní ovládat prohlížeč pomocí specifických pohybů myši, a betaverzi populárního nástroje Reddit Enhancement Suite (RES),“ napsal Drew DeBruyne, ředitel Edge, na blog společnosti ve čtvrtek odpoledne. „Později v tomto roce budou moci uživatelé využívat i jiná oblíbená rozšíření od našich partnerů, jako jsou AdBlock, Adblock Plus, Amazon, LastPass, Evernote a další.“

DeBruyne dále pokračuje, že moduly nakonec budou dostupné i v klasických verzích Windows 10, ale specifické datum, kdy se tak stane, neurčil. Předpokládá se, že Microsoft aktualizuje „desítky“ ještě letos, pravděpodobně během léta – kdy to bude rok od vydání nového operačního systému.

Microsoft musel své zásuvné moduly pro Edge vytvořit zcela z ničeho, neboť zrušil svou ActiveX technologii, sloužící právě k vydávání rozšíření. ActiveX byl základem pro Internet Explorer po dvě dekády, nyní se však firma rozhodla spolehnout se na modernější HTML5 a JavaScript. Společnost se nyní chlubí, že rozšíření vytvořená pro Google Chrome nebudou potřebovat téměř žádnou práci, pokud vůbec nějakou, na převod pro Edge.

Internet Explorer je pro Microsoft již prakticky mrtvý; podpora pro něj existuje již jen jako pro zastaralý software. Firma alespoň slíbila, že se postará o IE 11 minimálně do konce podpory Windows 7, které dosluhují v lednu 2020. Poprosila však uživatele, aby opustili prakticky všechny starší verze prohlížeče. Toto prohlášení způsobilo dramatické zhoršení pozice Microsoftu na trhu s prohlížeči.

Podle původního plánu Microsoftu se rozšíření pro Edge měla objevit již minulý rok, ale před pěti měsíci společnost přiznala, že je vydat nestihne. Právě chybějící zásuvné moduly se staly achillovou patou prohlížeče a mnoho uživatelů je uvedlo jako primární důvod, proč se rozhodli pro jiný prohlížeč – primárně Chrome.

Podle několika statistických zdrojů Edge neuspěl jako majoritní prohlížeč uživatelů Windows 10. Edge se, záleží na zdroji, pohybuje od 13 do 31 procent uživatelů užívajících jej na Windows 10 za minulý měsíc. Statistiky dále říkají, že uživatelé ze Spojených států mají Edge častěji, než je světový průměr.

příloha_ovladnete_sva_data

Uživatelé Edge prozatím stahují rozšíření přímo z Microsoftu, ale až bude prohlížeč zahrnut v novém buildu, dostupném pro všechny uživatele, budou moduly stahovatelné výhradně skrze Windows Store. Podobně to činí Google u svého Chromu, kdy rozšíření jsou dostupná jen skrze oficiální Chrome Web Store.

Build 14291 a první rozšíření pro Edge jsou vydána jen pro úzkou skupinu uživatelů, nacházejících se v Insider testovacím programu, kteří se rozhodli pro rychlé nasazení všech vylepšení – tzv. Fast kruh.

Byl pro vás článek přínosný?