Hlavní navigace

Microsoft překvapil, uvolnil první testovací verzi IE10

13. 4. 2011

Sdílet

Společnost Microsoft teprve před několika týdny vydala finální IE9 a nyní již představuje první testovací verzi Internet Exploreru 10 určenou pro vývojáře.

Zástupci Microsoftu konkrétně informovali, že na právě probíhající konferenci Microsoft MIX11, kde je hlavním tématem web a podpora HTML5, byla vydána první verze Platform Preview Internet Exploreru 10 (IE10 PP1). Tato verze je určena zejména pro vývojáře webu a zaměřuje se na využití možností dnešních počítačů a operačního systému Windows 7. Uvedení IE10 PP1  přichází necelý měsíc po uvedení finální verze Internet Exploreru 9.

Pro vývoj webových aplikací, které jsou dnes provozovány na mnoha různých zařízeních, je podpora standardů jako HTML5 klíčová nejen z důvodu úspory času při vývoji, ale také protože dovoluje využít možnosti zařízení na maximum a uživateli doručit mnohem bohatší obsah. Internet Explorer 9 přinesl hardwarovou akceleraci vykreslování grafiky, textu i videa a vývojáři tak mohou uživatelům nabídnout stránky, které by ještě před rokem nebyly vůbec myslitelné. Internet Explorer 10 má pak přinést podporu ještě více standardů, jako například CSS3 Gradients na pozadí nebo CSS3 Flexbox.

Vývojáři si mohou první Platform Preview stáhnout na http://www.ietestdrive.com a poskytnout své zkušenosti s touto verzí Microsoftu. Nové verze by měly být vydávány v pravidelných intervalech. Na následující adrese je možné si pak prohlédnout i demo: http://www.microsoft.com/presspass/events/mix/videogallery.aspx?contentID=mix11_demo_ie10. Bližší informace o termínu, kdy by měl být IE10 dokončen nejsou známy. Spekulovalo se, že by mohl přijít spolu s Windows 8, ale tato informace nebyla potvrzena a vzhledem k existenci první testovací verze je pravděpodobné, že se ve finální verzi objeví mnohem dříve.

Byl pro vás článek přínosný?