Hlavní navigace

Microsoft překvapivě vydal první Office aplikaci pro iOS. Je navíc zdarma

20. 1. 2011

Sdílet

Nezbaví tím ale Microsoft konkurenční výhody svojí platformu Windows Phone 7?

V roce 2003 překvapila společnost Apple svět vydáním aplikace iTunes i pro operační systém Windows. Sama společnost tento fakt škodolibě komentovala, heslo její kampaně bylo "peklo zamrzlo". A nyní se opět zdá, že peklo je pokryto ledem nebo se alespoň citelně ochladilo. Společnost Microsoft poprvé vydává aplikaci kancelářského balíčku Office pro iPhone, konkrétně OneNote, víceúčelovou aplikaci pro plánování, psaní poznámek a shromažďování informací. Uživatelé mohou synchronizovat poznámky z aplikace OneNote pomocí Windows Live SkyDrive nebo k nim přistupovat on-line pomocí Office Web Apps.

Tento krok společnosti Microsoft je tak trochu hazard. Jedna z výhod, které mají telefony s operačním systémem Windows Phone 7 oproti iPhonu (a stejně tak mobilům s Androidem), je právě podpora pro nativní Office aplikace. Microsoft se teoreticky mohl dostat do pozice, kdy by uživatelé softwaru Office, kteří by chtěli pracovat s různými dokumenty Office na cestách, radši přešli na operační systém Windows Mobile. Nicméně společnost podle analytiků zaspala boj o mobilní prostor natolik, že Apple nad ním převzal kontrolu a vývojáři třetích stran již dávno chrlí software, který pomůže pracovat s dokumenty Office i na operačním systému iOS.

Nyní se společnost Microsoft sama ocitá v nepříjemné situaci, kdy na ní směřuje spousta výčitek a stížností od uživatelů, jež využívají na počítači operační systém Windows a chtějí jednoduše dostat svá data a dokumenty do svých iPhonů. Tito uživatelé se pravděpodobně nenechají zviklat, aby se zbavili svých iPhonů (alespoň ne výměnou za mobily s os Windows Phone 7). Mají ovšem alternativy přístupu k jejich datům ve Windows. Jaké má společnost Microsoft možnosti volby kromě ustoupení před uživatelskou poptávku? Je pravda, že by nadále mohla ignorovat iPhone, ale tato strategie se nikdy nevyplatila.

Samozřejmě stále zůstává dost otázek. Uvidíme Microsoft vydat jiné nativní Office aplikace pro iPhone mimo OneNote? Objeví se OneNote (či jiné Office aplikace) na jiných mobilních platformách? Společnost Microsoft odpovědi na tyto otázky neprozradí, nicméně tato firma silně naznačuje, že chce přinést Office co nejvíce lidem, bez ohledu na zařízení nebo platformu, vyplývá to z vyjádření korporátního vice prezidenta aplikace Office u společnosti Microsoft Takeshiho Numota. V blogovém postu oznamujícím OneNote pro iOS Namoto uvedl: "Ať už se jedná o PC nebo Mac, mobilní telefony nebo on-line přístup ke službě Office Web Apps pomocí rozličných prohlížečů internetu, pokračujeme v přinášení balíčku Office na zařízení, platformy a operační systémy, které naši zákazníci využívají. Mělo by přece jít o nápady a informace a ne o zařízení, nemyslíte?"

Aplikace je k dispozici ke stažení z iTunes App Store, dočasně zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?