Hlavní navigace

Microsoft přichystal první zásadní patche pro Edge

10. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Microsoft, Computerworld.com
Nový prohlížeč Edge, jímž Microsoft vybavuje Windows 10, se během prvního záplatovacího úterku dočkal první várky bezpečnostních patchů. Celkem byly čtyři. Jeho předchůdce, poslední Explorer, jich potřeboval sedmnáct.

Microsoft představil Edge jako novou generaci prohlížečů pro Windows, která by měla časem zcela nahradit Internet Explorer. A je tak dobré dodat, že všechny kritické chyby, které aktuální patche záplatují, byly objeveny i v Exploreru, který už ale společnost zajistila v dřívějším opravném balíčku.

„Šlo o možnost napadení speciálně podvrženou webovou stránkou, ať už používáte Internet Explorer nebo Edge,“ shrnuje Wolfgang Kandek z bezpečností společnosti Qualys. Shodnost děr podle něj také vyjevuje, že vývojáři Microsoftu při tvorbě Edge alespoň do určité míry vycházeli z kódu Exploreru.

Že se však jejich snaha o vytvoření bezpečnějšího prohlížeče nemíjí účinkem, nabízí srovnání právě s Explorerem, který oproti čtyřem patchům pro Edge potřeboval záplat rovnou sedmnáct.

„A taky to ukazuje, jak obtížné je napsat software, který by byl zcela bezchybný a odolný vůči útokům,“dodává Kandek.

Další chyby, na něž Microsoft ve svém aktuálním oběžníku upozorňuje, se týkají mimo jiné populárních kancelářských produktů Office 2007 a 2010. V Qualys v poslední době zaznamenali sérii útoků, k jejichž spuštění stačí pouze otevření škodného Wordovského nebo Excelovského dokumentu, které následně můžou spouštět další akce, o nichž uživatel vůbec nemusí vědět.

Celkově Microsoft letos vydal zatím 105 bezpečnostních oběžníků, což je jen o jeden méně než za celý loňský rok a podle odhadů Qualysu se jejich počet na konci roku zastaví na čísle 145.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Kandeka to však neznamená, že by se dnešní software stával náchylnějším k útokům. Spíš přibývá zdatných programátorů a útočníků schopných najít v programech mezeru, jimž hraje do karet i narůstající pestrost trhu, ať už se týká samotných programů nebo platforem, na kterých běží.

„Aktuální čísla ukazují, jak zásadní roli začíná bezpečnost mít,“ uzavírá Kandek.

Byl pro vás článek přínosný?