Hlavní navigace

Microsoft přidává do Windows konečně i užitečné Widgety

2. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Microsoft
Díky aplikaci Microsoft Dev Home můžete do svého počítače přidat Widgety monitorující jeho výkon.

Pokud jste měli pocit, že Widgety ve Windows jen zahlcují obrazovku zbytečnostmi, zpozorněte: Nová aplikace zpřístupňuje několik nových widgetů, které jsou celkem užitečné. Možná byste nečekali, že zrovna aplikace Microsoft Dev Home přidá do vašeho počítače něco užitečného, vzhledem k tomu, že jde o aplikaci určenou primárně pro vývojáře. 

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Ve skutečnosti však také zpřístupňuje widgety, které monitorují využití CPU, paměti, GPU nebo výkon sítě. Magazín Neowin je objevil při testování aplikace a jsou podobné tomu, co dělá Správce úloh, samozřejmě s několika vylepšeními, která by mohla být užitečná.

Widgety Microsoftu jsou buď užitečnou bránou k dalšímu obsahu, nebo jen hromadou nepotřebných informací, které zahlcují obrazovku. Microsoft již dříve investoval do licencování zpráv a v roce 2020 začal spouštět experimenty se Zpravodajským panelem, který vám tento obsah bude předkládat. 

V roce 2021 začal přesouvat zpravodajský obsah Bingu do „Zpráv a zájmů“ ve Windows 10, což nakonec vyústilo ve zrod Widgetů systému Windows 11, spjatých s nabídkou Start. V loňském roce pak Microsoft začal vyzývat vývojáře k naplňování informačního kanálu Widgetů. Dnes slibuje ještě větší kontrolu nad Widgety. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

To všechno svědčí o tom, že na obrazovce je obrovská plocha, pro kterou Microsoft hledá optimální využití.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak stáhnout a používat nové Widgety CPU, paměti, GPU a sítě

Chcete-li tyto nové Widgety využít, vyhledejte v obchodě Microsoft Store aplikaci Dev Home (Preview). Stáhněte si ji a nainstalujte – má asi 400 MB. Aplikaci nemusíte konfigurovat, ani ji používat. Poté klikněte na ikonu Widgety v levém dolním rohu a poté na malé tlačítko „+“ v horní části.

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

To vám umožní přidávat nové Widgety a měli byste vidět Widgety CPU, paměti, GPU a sítě, které můžete přidat, seskupené v horní části seznamu. Sice neukazují až tak podrobné informace jako Správce úloh, který svou funkcí připomínají, přesto je každý pokus Microsoftu o to učinit Widgety užitečnějšími, pochválit, no ne?

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?