Hlavní navigace

Microsoft přidává do Windows konečně i užitečné Widgety

2. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Microsoft
Díky aplikaci Microsoft Dev Home můžete do svého počítače přidat Widgety monitorující jeho výkon.

Pokud jste měli pocit, že Widgety ve Windows jen zahlcují obrazovku zbytečnostmi, zpozorněte: Nová aplikace zpřístupňuje několik nových widgetů, které jsou celkem užitečné. Možná byste nečekali, že zrovna aplikace Microsoft Dev Home přidá do vašeho počítače něco užitečného, vzhledem k tomu, že jde o aplikaci určenou primárně pro vývojáře. 

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Ve skutečnosti však také zpřístupňuje widgety, které monitorují využití CPU, paměti, GPU nebo výkon sítě. Magazín Neowin je objevil při testování aplikace a jsou podobné tomu, co dělá Správce úloh, samozřejmě s několika vylepšeními, která by mohla být užitečná.

Widgety Microsoftu jsou buď užitečnou bránou k dalšímu obsahu, nebo jen hromadou nepotřebných informací, které zahlcují obrazovku. Microsoft již dříve investoval do licencování zpráv a v roce 2020 začal spouštět experimenty se Zpravodajským panelem, který vám tento obsah bude předkládat. 

V roce 2021 začal přesouvat zpravodajský obsah Bingu do „Zpráv a zájmů“ ve Windows 10, což nakonec vyústilo ve zrod Widgetů systému Windows 11, spjatých s nabídkou Start. V loňském roce pak Microsoft začal vyzývat vývojáře k naplňování informačního kanálu Widgetů. Dnes slibuje ještě větší kontrolu nad Widgety. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

To všechno svědčí o tom, že na obrazovce je obrovská plocha, pro kterou Microsoft hledá optimální využití.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak stáhnout a používat nové Widgety CPU, paměti, GPU a sítě

Chcete-li tyto nové Widgety využít, vyhledejte v obchodě Microsoft Store aplikaci Dev Home (Preview). Stáhněte si ji a nainstalujte – má asi 400 MB. Aplikaci nemusíte konfigurovat, ani ji používat. Poté klikněte na ikonu Widgety v levém dolním rohu a poté na malé tlačítko „+“ v horní části.

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

To vám umožní přidávat nové Widgety a měli byste vidět Widgety CPU, paměti, GPU a sítě, které můžete přidat, seskupené v horní části seznamu. Sice neukazují až tak podrobné informace jako Správce úloh, který svou funkcí připomínají, přesto je každý pokus Microsoftu o to učinit Widgety užitečnějšími, pochválit, no ne?

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?