Hlavní navigace

Microsoft prozradil detaily o sbírání dat o poloze uživatelů

29. 4. 2011

Sdílet

Jako reakci nad pobouřením, které vyvolaly zprávy, že Apple a Google shromažďují a uchovávají data o poloze z mobilních telefonů, prozradil Microsoft podrobnosti o své politice ohledně sběru dat ve Windows Phone 7.

Microsoft prozrazuje, že sbírá informace o místě, pouze pokud uživatelé povolí aplikaci přistupovat k lokalizačním datům a pokud tato konkrétní aplikace vyžaduje informace o poloze. Uvedl také, že tato data ukládá v Microsoft databázi.

Společnost Apple se dostala pod palbu poté, co v posledních týdnech výzkumníci ukázali, že zařízení iPhone a iPad ukládají data o poloze uživatelů (více viz článek Apple prý tajně sleduje uživatele iPhonů a iPadů). Další výzkum prokázal, že společnosti Apple i Google shromažďují informace o poloze uživatelů i když aplikace, jež potřebují informace o poloze, nejsou spuštěné.

Google se bránil tím, že sdílení pozice uživatelů mobilních telefonů s OS Android je na principu opt-in a veškerá data, která společnost ukládá, jsou anonymní. Apple oficiálně situaci nekomentoval.

Microsoft prozradil, že sestavuje a udržuje databázi umístění mobilních vysílačů a Wi-Fi přístupových bodů s cílem poskytovat své lokalizační služby. Když uživatel využívá aplikaci, jež vyžaduje informace o poloze, Microsoft porovná Wi-Fi přístupové body a mobilní vysílače v dosahu zařízení s informacemi v databázi.

Společnost Microsoft sestavuje databázi dvěma způsoby. Jedním z nich je využitím týmu, který jezdí s mobilními telefony a shromažďuje tak data o Wi-Fi přístupových bodech a tato data propojuje s odpovídajícími daty získanými prostřednictvím GPS. Společnost tento proces zahájila minulý rok a plánuje v něm tento rok pokračovat.

Kromě toho, když uživatel využívá aplikaci, která obsahuje informace o poloze a Wi-Fi je zapnuto, telefon sbírá data o blízkých Wi-Fi přístupových bodech. Pokud má uživatel zapnutou i GPS, Microsoft shromažďuje také detaily o umístění.

Microsoft tvrdí, že shromažďuje informace o poloze pouze tehdy, když to konkrétní aplikace vyžaduje. Také prozradil, že pokud už data o umístění sbírá, tak je propojuje s náhodně generovaným ID číslem přiřazeným k zařízení, které je uchováno po omezenou dobu. Toto ID je používáno k rozlišení požadavků na informace o poloze.

Společnost ovšem nechala několik otázek nezodpovězených, například jak dlouho tato data získaná z telefonů uživatelů uchovává. Prozradila, že data ukládá v Microsoft databázi, ale už nespecifikovala, zda tato data jsou uložena i na zařízeních uživatelů.

Jelikož má Microsoft relativně malý podíl na trhu s mobilními telefony, může uniknout některým otázkám zaměřeným na jeho konkurenty. Během posledních pár týdnů hlavní prokurátor z Illinois, senátor Minnesoty Al Franken a kongresman Edward Markey požádali společnosti Apple a Google, aby reagovaly na otázky ohledně sběru lokalizačních dat. Dva zákazníci podali na Floridě žalobu obviňující obě společnosti z podvodu. Kromě toho, vlády v Koreji a Evropě údajně celou záležitost vyšetřují.

Byl pro vás článek přínosný?