Hlavní navigace

Microsoft uvedl na trh svůj první linuxový operační systém

1. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © profit_image
Než by Microsoft přešel na Linux, to spíše bude konec světa. Toto léty otřepané rčení ale už zřejmě neplatí – Microsoft představil systém, které toto open source řešení využívá, i když zatím jen v okrajovém segmentu. Nicméně ledy se už prolomily…

Svůj první operační systém postavený na bázi Linuxu představil Microsoft. Systém dodává pod označením Azure Cloud Switch (ACS) a je určen specificky pro síťové prvky. Důvodem pro jeho vytvoření je zrychlení oprav, možnost jednoduššího vývoje a ladění systémů síťových prvků.

Microsoft postavil tento operační systém speciálně na bázi Linuxu, který umožňuje programovat síťové přepínače na bázi open source projektu Open Compute Project (OCP). Více informací o systému ACS najdete tady.

S Azure souvisí i další ohlášení Microsoftu – služba Azure Backup přešla do plného komerčního provozu. Nově tak umožňuje zálohovat celé virtuální počítače bez nutnosti pořizovat zálohovací software a nakupovat fyzická zálohovací zařízení. Navíc s tímto uvedením byly rozšířené možnosti Azure Backup o možnost skriptování, vylepšené monitorování a vyšší SLA.

Microsoft dále oznámil novou verzi CRM řešení Dynamics CRM, která se na trhu objeví nejpozději koncem letošního roku. Mezi novinkami varianty 2016 je mimo jiné těsná návaznost na balík nástrojů Office, které pomohou zvýšit produktivitu obchodních a marketingových týmů. Jde například o možnost generování dokumentů z přednastavených šablon ve Wordu a Excelu s využitím dat z Dynamics CRM (třeba automatické generování dokumentu nabídky).

Dalším vylepšením prošla také integrace s aplikací Excel - nově si nyní obchodníci budou moci provádět analýzy přímo v CRM bez nutnosti otevírat další aplikaci. Takto prohloubená integrace Excelu s CRM je vhodná i pro dávkové změny dat, které se pohodlněji vykonává v tabulkovém zobrazení.

Nová verze Dynamics CRM přinese také další změny v oblasti integrace OneDrive pro firmy, Delve, poznámek OneNote a kolaborace s pomocí Office 365 Groups.

příloha_ovladnete_sva_data

A konečně Microsoft posílil i svou pozici v sektoru zabezpečení – na trh totiž uvedl řešení Advanced Threat Analytics (ATA), které využívá systém analýzy chování systémů, hledá v nich odchylky od běžného provozu a kombinuje je se znalostní bází typických útoků.

Převzal také firmu Adallom, působící v oblasti cloudové bezpečnosti a ochrany firemních dat v SaaS aplikacích. Microsoftu tak podle svých slov chce posílit zabezpečení identity uživatele v rámci firemního prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?