Hlavní navigace

Microsoft v červnu předstoupí před Evropskou komisi kvůli Internet Exploreru

6. 5. 2009

Sdílet

Antimonopolní regulační orgány Evropské unie stanovily začátek měsíce června jako datum, kdy společnost Microsoft dostane šanci obhájit svou praxi „svazování prohlížeče Internet Explorer s operačními systémy Windows.“

S informací přišli některé zpravodajské agentury, mezi nimi i Reuters, které Jonathan Todd, mluvčí Evropské komise pro hospodářskou soutěž, upozornil na období mezi 3. až 5. červnem tohoto roku, kdy prý Microsoft dostane šanci reagovat na obvinění týkající se zneužívání monopolního postavení na trhu. 

Během slyšení dostane Microsoft možnost vyvrátit tvrzení EU, že vázáním prohlížeče Internet Explorer na systém Windows „narušuje hospodářskou soutěž.“ Tímto upřednostňováním IE jsou podle komise pro hospodářskou soutěž poškozovány ostatní konkurenční prohlížeče, které se mu přitom jsou svými vlastnostmi schopny vyrovnat a v některých oblastech ho i předčí.

Obvinění Microsoftu vzešla již v prosinci roku 2007 na popud společnosti Opera Software ASA, která stojí za vývojem prohlížeče Opera, jehož aktuální podíl na trhu činí méně než 1 procento. Požadavkem Opery je, aby dal Microsoft ve svém systému Windows šanci i ostatním prohlížečům a zároveň dodržoval webové standardy. V lednu se pak do případu se svými stížnostmi zapojily i společnosti Mozilla (Firefox) a Google (Chrome), které nyní působí jako třetí strana. Před třemi týdny se pak skupina pozorovatelů rozrostla o obchodní skupinu, jejímiž členy jsou mimo jiné i Adobe, IBM či Oracle. Těmto společnostem je umožněn přístup k informacím o případu a bude se moci podílet i na avizovaném červnovém projednávání případu.

Třebaže antitrustová komise zatím nemá jasno, jaký trest by Microsoftu mohl být případně udělen, již naznačila, že kromě možné pokuty, je v jejích pravomocích nařídit Microsoftu, aby dal více prostoru konkurenčním prohlížečům, čímž by v podstatě vyhověl žalující straně, či alespoň umožnil odstranění IE, pokud by si to přál uživatel.

S druhou možností však už počítá velmi očekávaná nová verze operačního systému Windows 7, která kromě IE umožní odstranit i další části systému, které se často stávají důvodem pří mezi Microsoftem a ostatními společnostmi. Podle generálního ředitele společnosti Opera Software však tento tah Microsoftu není dostačující. Jak to s odstraněním prohlížeče IE skutečně je, můžete zjistit v již vydané verzi RC, poslední betě před uvedením finální podoby systému na trh.

Byl pro vás článek přínosný?