Hlavní navigace

Microsoft ve výročním updatu zachrání Explorer, propojí ho s prohlížečem Edge

23. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft, Computerworld.com
Microsoft oznámil změny v Anniversary Update, tedy výroční aktualizaci pro Windows 10. Zjednoduší přepínání z Internet Exploreru 11 na Edge a zpět, tedy alespoň u jedné skupiny zákazníků.

Změny jsou primárně plánovány pro podniky, jedinou skupinu, které Microsoft doporučuje nadále užívat IE11 i v novém operačním systému.

„Uvědomujeme si, že někteří zákazníci z řad podniků mají specifické byznysové aplikace, stavěné speciálně pro starší webové technologie, které Internet Explorer 11 vyžadují,“ řekla firma ve čtvrtečním příspěvku.

Již dříve Microsoft zahrnul „Enterprise Mode“, tedy podnikový režim do Windows 10, funkci, která umožňuje IT zaměstnancům limitovat fungování IE11 na specifické zastaralé webové stránky nebo webové aplikace.

Začínaje Anniversary Updatem – jak se nazývá letošní významná aktualizace pro Windows 10 – bude chybět „přechodová“ stránka mezi IE11 a Edge, která v podnikovém režimu existuje.

Přepnutí z Edge na IE11 zatím totiž otevírá stránku, která říká, že „tento web potřebuje Internet Explorer 11“, než aplikace samotná nastartuje. S Anniversary Updatem tato přechodová stránka zmizí. IE11 se zkrátka jednoduše otevře, když uživatel klikne na stránku nebo aplikaci ze seznamu povolených.

Stejně tak se změní fungování, pokud pracovník najede na URL, které na speciálním seznamu není: IE11 se automaticky přepne na Edge, bez jakýchkoli upozornění.

Microsoft tedy také zavede novou group policy pro IE11, která omezí fungování prohlížeče výhradně na ty stránky, které budou napsány na seznamu povolených. Uživatelé tedy nebudou moci IE11 využívat na klasické prohlížení stránek; což je, z hlediska bezpečnosti, dobře.

„Zaškrtnutí této možnosti automaticky otevře veškeré stránky, které nejsou zahrnuty v Enterprise Mode Site List, v Microsoft Edge,“ píše Microsoft.

IE a Edge mají rychle upadající podíl v trhu s prohlížeči, ale IE zůstane důležitý pro podniky se staršími aplikacemi a upravenými vnitřními webovými stránkami, které, pokud nebudou přepsány, budou vyžadovat starší prohlížeč. Jde tedy o pomyslnou „jistotu“ pro Microsoft. Dohromady IE a Edge bežely v dubnu u 41,3 % uživatelů, dosud nejnižším čísle, které Microsoft vysunulo až za Google Chrome.

Ač Microsoft na Edge věnoval podstatné množství prostředků a pozornosti, nový prohlížeč se zatím příliš neujal.

příloha_ovladnete_sva_data

Anniversary Update na Windows 10 ještě nemá stanovené definitivní datum vydání, ale většina předpokládá, že bude dodán toto léto, možná někdy okolo 29 července, ročního výročí vydání Windows 10.

Minimálně název aktualizace by tomu napovídal.

Byl pro vás článek přínosný?