Hlavní navigace

Microsoft vydá preview Office pro smartphony s Windows 10

20. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © stryjek
Microsoft ještě v dubnu vydá preview verzi mobilní sady Office pro chytré mobilní telefony s operačním systémem Windows 10. Nové aplikace pro telefony/menší tablety mají mít stejné funkce jako ty, které jsou již v současné době dostupné pro operační systémy iOS a Android.

„Preview univerzálních aplikací Office pro telefony s Windows 10 bude dostupný do konce tohoto měsíce,“ napsal v pátek na oficiální blog Microsoftu Jared Spataro. Nová preview verze Office bude vydána poté, co americký gigant před dvěma měsíci zpřístupnil preview verzi své kancelářské sady pro počítače a větší tablety s Windows 10. Tehdy představitelé Microsoftu uvedli, že během „několika týdnů“ vydají podobné aplikace Office pro smartphony a menší tablety.

Microsoft se již dříve rozhodl, že vydá pro Windows 10 dvě sady aplikací Office: jednu pro smartphony a tablety s displeji do 8 palců a druhou pro větší zařízení (tablety, notebooky, desktopy) s dotykovými displeji. Spataro použil k označení obou zmíněných sad termín „univerzální aplikace Office“, zatímco standardní Office 2016 určené pro desktopy bez dotykových displejů bývají označovány jako „desktopové aplikace Office“. Preview verze Office 2016 byla vydána minulý měsíc.

Univerzální aplikace nenabídnou ty stejné funkce, jako aplikace sady Office na desktopu, které jsou podle Microsoftu stále pro profesionály pro tím nejlepším řešením. Aby však byla zaručena co možná nejlepší kompatibilita, univerzální a desktopové aplikace jsou založeny na stejném kódu. Aplikace pro mobilní zařízení mají samozřejmě zjednodušené uživatelské rozhraní.

příloha_ovladnete_sva_data

Spataro neuvedl, jaké konkrétní aplikace bude první preview Office pro smartphony s Windows a malé tablety obsahovat. Výše zmíněná únorová preview verze pro počítače a větší tablety zahrnovala pouze Excel, PowerPoint, Word. Nové aplikace pro telefony/menší tablety mají mít stejné funkce jako ty, které jsou již v současné době dostupné pro operační systémy iOS a Android.

Není zatím jasné, kolik si Microsoft bude za jednotlivé edice Office účtovat a jak bude licencovat mobilní aplikace pro komerční účely. Mluvčí amerického gigantu pouze uvedla, že informace o cenách budou zveřejněny až současně s vydáním aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?