Hlavní navigace

Microsoft vyhlíží videokonference v prostředí smíšené reality

8. 3. 2021

Sdílet

 Autor: © skvoor - Fotolia.com
Microsoft Mesh by se mohl stát stavebním kamenem budoucnosti videokonferencí.

Microsoft na probíhající konferenci Ignite nastínil, jak si představuje budoucnost spolupráce na dálku. Počítá s fotorealistickým holografickým zobrazením lidí i předmětů. Firma svou vizi zatím staví na možnostech Microsoft Meshe, respektive na sadě vývojářských nástrojů umožňujících tvorbu kolaborativních aplikací využívajících smíšené reality, které mohou být použity napříč zařízeními.

Firma doufá, že Mesh posílí vývoj ekosystému smíšené reality a pomůže eliminovat některé stávající problémy související s tvorbou virtuálních prostředí. Díky tomu by mohly kolaborativní aplikace v budoucnu fungovat na jakékoliv platformě, ať už půjde o chytré telefony, notebooky nebo headsety. Šéf Microsoftu Satya Nadella potenciál Meshe přirovnal k tomu, jaký prokázal Xbox Live ve světě her.

„Od single playeru jsme se přes multi player dostali k vytváření komunit, které propojují lidi a pomáhají jim dosahovat společných cílů. A teď si představte, že totéž by se nám povedlo se smíšenou realitou. Mesh umožňuje holografickou interakci s ostatními, která působí přirozeně,“ uvedl Nadella.

Celá idea týmových meetingů využívajících trojrozměrné fotorealistické prostředí je sice stále jen ve fázi raného vývoje, k užití už je ale aplikace Mesh pro headsety HoloLens. Ta uživatelům umožňuje setkávat se ve virtuálních místnostech, v nichž jsou ztvárněni v podobě jednoduchých animovaných avatarů.

Uživatelé v takovém sdíleném prostoru mohou diskutovat, poznámkovat, kreslit a dokonce do něj importovat 2D a 3D obsah z OneDrivu. Krom toho Microsoft slibuje novou – na Meshi založenou – verzi sociální VR platformy AltspaceVR, kterou firma koupila v roce 2017. Ta nabídne možnost vytváření událostí ve VR, ať už půjde o firemní meetingy či například jednání rady, přičemž uživatelé bez headsetů se k nim budou moct připojit skrz počítač alespoň ve 2D.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft sice není první, kdo nabízí virtuální 3D prostředí pro spolupráci (za všechny ostatní jmenujme alespoň společnost Spatial), může však zásadním způsobem prošlápnout cestu ostatním. Tím spíš, jestliže oznámil záměr začít vyvíjet pro nové prostředí zcela nové aplikace, ale také přizpůsobovat mu už ty zavedené, mezi jinými se hovoří například o Teams.

„Rád bych se dočkal toho, že Microsoft udělá z Meshe součást svých aplikací pro produktivitu, aby sám ukázal, jaké jsou jeho možnosti,“ komentoval Anshel Sag, analytik společnosti Moor Insights & Strategy. „Například bych strašně rád viděl někoho osobně uvádět svou prezentaci v rozšířené realitě, než jen koukal na jednotlivé slajdy.“

Byl pro vás článek přínosný?