Hlavní navigace

Microsoft vývojářům připravil desku ve stylu Raspberry Pi

30. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft se spojil s Intelem a dalším výrobcem hardwaru, společností CircuitCo, a navrhl spolu s nimi základní desku pro vývojáře s názvem Sharks Cove. Tu je nyní možné si předobjednat za 299 dolarů.

Deska, kterou její výrobci popisují jako „vývojovou základní desku, kterou můžete používat k vývoji hardwaru a ovladačů pro Windows a Android“, je osazena čipem Intel Atom Z3735G, čtyřjádrovým procesorem s takty jader od 1,33 GHz po 1,83 GHz, 1 GB paměti RAM, 16 GB paměti Flash a slotem na karty MicroSD.

„Věříme, že za cenu 299 dolarů desku využijí nezávislí výrobci hardwaru a hardwaroví nadšenci. Tato cena zahrnuje nejen cenu hardwaru, ale také binární kopii systému Windows 8.1 a nezbytné příslušenství. Pokud navíc uvážíme, že Windows Driver Kit 8.1 lze spárovat s Visual Studio Express a obě tato řešení jsou s platným účtem na MSDN dostupná zdarma, překážky pro vývojáře ovladačů pro Windows nebyly nikdy menší,“ uvedl Microsoft v příspěvku na svém blogu.

Webová stránka Sharks Cove pak uvádí, že deska Intel Sharks Cove může sloužit k vývoji zařízení a ovladačů, které využívají různá rozhraní včetně GPIO, I2C, I2S, UART, SDIO, USB, a MIPI pro displeje a fotoaparáty. Za 300 dolarů je Sharks Cove znatelně dražší než alternativy určené pro jiné systémy. Nadšenci si nejspíše raději koupí za pouhých pětatřicet dolarů počítač na desce Raspberry Pi postavený na architektuře ARM nebo BeagleBone Black za pětapadesát dolarů. Dokonce i MinnowBoard postavený na platformě Intelu, který je kompatibilní jak s Linuxem, tak Androidem, stojí pouhých 99 dolarů. CircuitCo vyrábí jak BeagleBone Black, tak MinnowBoard.

příloha_ovladnete_sva_data

Sharks Cove však může být atraktivní variantou pro širší okruh vývojářů. „Primární využití desky Sharks Cove má sloužit pro vývoj subsystémů pro tablety a mobilní zařízení postavené na architektuře Atom, avšak tato vývojová základní deska může být také použita pro jakákoli zařízení postavená na Windows či Androidu, které používají procesor Atom,“ stojí na webu Sharks Cove. Přímo Microsoft pak uvádí, že „tato vývojová deska kompatibilní s Windows je navržena k tomu, aby umožnila vývoj softwaru a ovladačů pro mobilní zařízení se systémem Windows, například telefony či tablety.“

Microsoft podle svých slov v následujících týdnech a měsících plánuje na svém MSDN blogu zveřejnit řadu dalších článků týkajících se Sharks Cove. Mezi nimi budou příspěvky letních vysokoškolských stážistů v Microsoftu, kteří budou popisovat vývoj ovladačů s použitím Sharks Cove a prostředí User Mode Driver Framwork a dočkáme se také článků popisujících to, „jak to všechno vzniklo“.

Byl pro vás článek přínosný?