Hlavní navigace

Microsoft: Zaměstnanci stojí o AI dovednosti, smysluplnou práci a vyšší odměnu

Sdílet

 Autor: © agsandrew - Fotolia.com
Téměř dvě pětiny dotázaných se domnívá, že pokud firma nebude investovat do jejich znalostí a dovedností spojených s umělou inteligencí, budou uvažovat o změně zaměstnavatele.

Mezinárodní průzkum společnosti Microsoft zaměřený na využívání technologií umělé inteligence (AI) odhalil, že mezi nejsilnější motivátory zaměstnanců v ČR patří smysluplnější práce, vyšší odměny a vyšší hodnota na trhu práce.

Průzkum probíhal mezi 12 000 zaměstnanci a lídry velkých společností napříč dvaceti trhy v období od 12. do 30. 3. 2020. Za Českou republiku se do něj zapojilo téměř 500 zaměstnanců a lídrů ze společností nad 250 zaměstnanců.

Z dat dále vyplynulo, že zaměstnanci sami chtějí pracovat s technologiemi AI – pro téměř polovinu pracovníků českých firem (48 %), které jsou ve využívání AI technologií nejdále (AI lídři), je práce s umělou inteligencí nejen smysluplnější, ale i zábavnější.

K největším motivačním faktorům pro prohlubování dovedností v oblasti umělé inteligence pak podle Microsoftu patří především svoboda volby dovedností či možnost vyšší odměny.

Celých 37 % pracovníků všech dotazovaných společností současně uvádí, že pokud firma nebude investovat do jejich znalostí a dovedností spojených s AI, budou uvažovat o změně zaměstnavatele.

Chcete být konkurenceschopní? Věnujte se AI

Téměř dvě třetiny (62 %) lidí, kteří pracují pro AI lídry, podle Microsoftu tvrdí, že je jejich organizace aktivně připravuje na AI svět. Toto číslo klesá pod 40 % u zaměstnanců ve společnostech, kde bylo doposud nasazeno méně AI technologií.

Tento trend dle společnosti potvrzuje příležitost právě pro firmy, které jsou teprve na počátku své „AI cesty“ – příležitost pro zaměstnavatele, aby se soustředili na dovednosti spojené s umělou inteligencí, potažmo pro zaměstnance, aby využili bezplatné možnosti online kurzů zaměřených na nové technologie.

Pro všechny firmy jde nyní o naprosto bezprecedentní situaci, a to bez ohledu na jejich velikost, odvětví či geografickou polohu,“ říká Rudolf Urbánek, generální ředitel Microsoft Česká republika a Slovensko.

A právě využívání AI, jež pohání digitální transformaci, se podle něj nyní mimořádně zrychlilo. „Věřím, že AI bude v této době hrát rozhodující roli a firmám umožní zvýšit flexibilitu a konkurenceschopnost,“ odhaduje Urbánek.

A právě využívání AI, jež pohání digitální transformaci, se nyní zrychlilo skutečně mimořádným tempem. Věřím, že AI bude v této době hrát rozhodující roli a firmám umožní zvýšit flexibilitu a konkurenceschopnost,“ dodává.

Měkké dovednosti jsou stejně důležité jako technické

Průzkum Microsoftu dále ukázal, že 88 % českých AI lídrů aktivně nabírá nebo plánuje zaměstnat lidi, kteří již měkké nebo technické dovednosti mají. Více než dvě třetiny (69 %) uvádí, že rozvíjejí kromě AI dovedností i technické a měkké dovednosti svých pracovníků.

Mezi měkké a technické dovednosti, které by firmy podle Microsoftu měly rozvíjet u svých zaměstnanců, patří například kognitivní dovednosti jako psaní, kritické myšlení, rozhodování, projektový management, zpracování a interpretace informací či zpracování dat.

Mezi doporučované technologické dovednosti řadí analýzu dat, odborné výzkumy či vývoj a technický design. Z fyzických dovedností doporučuje jemnou a hrubou motoriku, opravářské a technické dovednosti, monitorování a kontrolu.

Firmy by však neměly zanedbávat ani sociální a emoční dovednosti zaměstnanců, mezi které patří například komunikace, vyjednávání, empatie, adaptabilita, učenlivost, iniciativnost, podnikavost a pedagogika.

Graf – Míra využití AI technologií

DT24

Graf – Míra využití AI technologií

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?