Hlavní navigace

Microsoft zjednodušil vývoj aplikací pro Windows Phone

8. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Novým online nástrojem chce společnost zvýšit zájem vývojářů o nepříliš populární mobilní platformu.

Nástroj nazvaný Windows Phone App Studio je v současné době ve fázi beta a každý má možnost si jej zdarma vyzkoušet. Microsoft službu vytvořil s cílem co nejvíce usnadnit vývoj aplikací pro mobilní operační systém Windows Phone. Zasel přitom tak daleko, že se při vytváření aplikace zcela obejdete bez psaní jakéhokoliv kódu.

„Víme o mnoha potenciálních vývojářích pro Windows Phone se skutečně skvělými nápady. Jejich programovací schopnosti však nejsou na takové úrovni, aby tyto aplikace dokázali vytvořit za použití standardních vývojových nástrojů,“ napsal na oficiálním blogu Todd Brix, který má v Microsoftu na starost právě mobilní aplikace.

App Studio běží přímo v okně internetového prohlížeče. Zatím je však optimalizován pouze pro Internet Explorer 10. Obsahuje velké množství šablon, které dobře poslouží jako startovací bod při vytváření aplikací.

Uživatelům pak stačí zadat adresy datových zdrojů – fotogalerie nebo například účtu na síti Twitter, a s těmito informaci pak mohou dále pracovat v jednoduchém rozhraní nástroje. Mohou vytvářet nové sekce, měnit jejich pořadí, upravovat barvy jednotlivých prvků a podobně.

K dispozici mají již předem vytvořené funkce pro ukládání dat nebo jejich sdílení s přáteli. Po celou dobu „vývoje“ je přitom v pravé části prohlížeče zobrazována aktuální podoba vytvářené aplikace.

Výstupem nástroje App Studio je buď přímo aplikace, kterou lze okamžitě spustit v chytrém telefonu, nebo zdrojový kód pro další vývoj aplikace ve Visual Studiu nebo jiném vývojovém prostředí.

Kromě nového nástroje si Microsoft pro vývojáře připravil i další novinky. Především jim umožnil si odemknout a zaregistrovat jeden telefon, ze kterého mohou na Windows Phone Store nahrát dvě aplikace pro jejich snazší otestování. Pro nahrání aplikací vývojáři potřebují účet ve Windows Phone Dev Center.

Microsoft se očividně snaží získat na svou stranu nové vývojáře mobilních aplikací. Větším počtem aplikací by se totiž zvýšila atraktivita Windows Phone pro uživatele chytrých telefonů.

V současné době společnost prostřednictvím svého obchodu Windows Phone Store nabízí více než 145 tisíc aplikací. Přesto však výrazně zaostává za Androidem, který má aplikací přes 819 tisíc, a také Applem, jehož zákazníci mají na výběr z více než 900 tisíc aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?