Hlavní navigace

Microsoft zpřístupnil preview dotykového Office pro Windows 10

6. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Preview verzi Excelu, Wordu a PowerPointu určených pro operační systém Windows 10 zveřejnil Microsoft. O aplikace byl dokonce tak velký zájem, že Microsoft na svém blogu krátce po jejich zpřístupnění uvedl, že někteří uživatelé mají problémy s „přistupováním k aplikacím a jejich stahováním“.

Preview verze aplikací poběží pouze na počítačích a větších tabletech s OS Windows 10 Technical Preview. Stejné aplikace pro chytré mobilní telefony a menší tablety s displeji do osmi palců budou dostupné „během několika týdnů“.

Nutno podotknout, že Excel, Word a PowerPoint jsou pouze jádrem Office pro Windows 10 a v budoucnu k nim přibude OneNote a Outlook. Zpřístupněné aplikace jsou stejné, jako PowerPoint, Word a Excel, které Microsoft vydal na počátku minulého roku pro iPad od Apple.

Office pro Windows 10 budou předinstalovány na nových smartphonech a tabletech s displeji do 8 palců s Windows 10. Uživatelé větších zařízení si je budou moci zakoupit ve Windows Store. Office pro Windows 10 by měly být vydány přibližně ve stejné době, jako operační systém Windows 10. Kromě tohoto balíku Office určeného pro mobilní zařízení Microsoft pracuje také na Office 2016, které mají být nástupcem Office 2013 na desktopu.

Microsoft zatím nezveřejnil žádné informace o ceně Office pro Windows 10 nebo Office 2016. Pokud zcela nezmění svou dosavadní politiku, zpřístupní Microsoft dotykové aplikace Office pro nekomerční účely zcela zdarma. Tak je tomu totiž u aplikací Office pro iPhone, iPad a androidové telefony a tablety.

Analytik společnosti Directions on Microsoft Rob Helm včera spekuloval o tom, jakým způsobem bude Microsoft licencovat aplikace Office pro Windows 10, které budou předinstalovány na smarphonech a menších tabletech. V současné době Microsoft umožňuje předinstalované aplikace Office Mobile na Windows Phone používat i pro firemní účely a tuto politiku by mohl aplikovat následně i na Office pro WIndows 10.

příloha_ovladnete_sva_data

Nebo by se Microsoft mohl přiklonit k licenčnímu schématu, které využil u tabletů Surface, na nichž byly nainstalovány aplikace sady Office. Ty je možné používat pouze k nekomerčním účelům a firemní zákazníci si za ně musejí připlatit.

Na dotykových aplikacích Office Microsoft pracuje minimálně od poloviny roku 2011, kdy bývalý šéf společnosti Steve Ballmer oznámil, že americký gigant „vyvíjí dotykové aplikace sady Office“.

Byl pro vás článek přínosný?