Hlavní navigace

Miniaturní PC Dell Ophelia s Androidem přijde v červenci

19. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Dell
Přenosný počítač Project Ophelia, který se svou velikostí nebude lišit od běžné klíčenky USB, bude k mání od července letošního roku za pořizovací cenu 100 dolarů. Konektor na obrázku ovšem nepatří do slotu USB, ale HDMI.

Zařízení s operačním systémem Android pouze zastrčíte do portu HDMI libovolného displeje a okamžitě můžete používat oblíbené aplikace nebo přistupovat k souborům umístěným na vzdáleném úložišti. Současně se počítá s možností připojení přes rozhraní Wi-Fi a Bluetooth. Dell předpokládá, že o zařízení budou mít největší zájem ti uživatelé, kteří většinu svých aktivit řeší v okně internetového prohlížeče.

Počítač bude možné připojit nejen k monitorům, ale také k herním konzolám, televizorům nebo set-top-boxům. Aplikace půjde stejně jako do mobilních zařízení stahovat z obchodu Google Play a možné bude také streamovat filmy ze služeb jako Hulu nebo Netflix.

Project Ophelia má být podle slov představitelů společnosti Dell levnou alternativou ke klasickým desktopovým počítačům nebo tabletům. Na druhou stranu bude Ophelia přenosným zařízením pouze v tom smyslu, že s ní půjde velmi snadno manipulovat. Jinak je totiž zcela závislá na existenci dalšího zařízení s portem HDMI.

Dell již také pracuje na potřebném příslušenství. Chystá například jakousi obdobu klávesnice určenou speciálně pro zařízení s připojeným počítačem Ophelia.

Společnost chce nový typ zařízení podrobně představit na konferenci Citrix Synergy, která se koná příští týden v Los Angeles. Demonstrace zařízení se uskuteční na displejích s úhlopříčkou 19 a 55 palců.

Ve výchozí výbavě zařízení bude také nástroj PocketCloud, prostřednictvím kterého budou moci uživatelé rychle přistupovat k souborům uloženým v jiných počítačích, serverech a mobilních zařízeních.

První kusy nového počítače chce Dell dodat vývojářům pro OS Android, kteří by pro zařízení měli vytvořit první aplikace. V srpnu by se pak Ophelia měla dostat ke kabelovým televizním společnostem a mobilním operátorům. Krátce poté si pak zařízení budou moci objednat i běžní spotřebitelé přímo na stránkách Dell.

Podle společnosti bude Ophelia zařízením vhodným také pro podnikové uživatele. Sada nástrojů prý správcům IT usnadní správu a zabezpečení těchto nových miniaturních počítačů. Pokud by se tak například zařízení ztratilo, mohlo by dojít k automatickému smazání jeho obsahu. Správci firemní sítě navíc uvidí, kde se uživatelé Ophelie nachází a co s ní dělají.

„Chceme se ujistit, že uvolníme zařízení, které je opravdu dokonalé. Firemní zákazníci jsou jednou ze skupin, kterým dobře rozumíme,“ prohlásil Jeff McNaught, výkonný ředitel společnosti.
 

Byl pro vás článek přínosný?