Hlavní navigace

Mozilla opravuje chyby upgradu ve Firefoxu

8. 1. 2010

Sdílet

Mozilla v úterý opravila chybu, díky které nebyli mnozí uživatelé dostatečně upozorněni na novou verzi svého prohlížeče. Problém nebyl závažný, ani jeho oprava nebyla složitá, Mozilla jej pouze neodhalila včas.

Uživatelé, jenž stále používají starší verzi aplikace Firefox, Mozilla pravidelně pobízí k updatu na verzi novou. Těmto uživatelům pravidelně vyskakuje okno s titulkem „major update,“ čímž se Mozilla snaží na updaty upozornit, a právě okna „major update“ se týká nově objevená a opravená chyba.

Vývojáři Mozilly totiž odhalili, že drobná chyba v kódu způsobila uživatelém pouze zobrazení drobného upozornění namísto okna s nápisem „major update“. „Chyba způsobila to, že uživatelé, kteří nechávají Firefox spuštěný více jak 12 hodin (například ho zavírají jednou denně) v podstatě nikdy neuvidí dialog „major update“ ale pouze malé upozornění o nové verzi,“ řekl Mike Beltzner, ředitel Firefoxu na fóru Bugilla. V předchozím příspěvku označil Beltzner toto zanedbání kódu za „jednoduše šokující.“

Mozilla zaznamenala menší zájem o upgrade na verzi 3.5, Beltzner za viníka označil právě zmíněnou chybu v aktualizačním procesu. Tu neodhalily ani vnitřní procesy Mozilly na zajištění kvality. Beltzner je pak poměrně optimistický a věří, že oprava problému zvýší počet uživatelů migrujících s verze 3.0 na 3.5. Na konci prosince loňského roku totiž dosahoval podle společnosti Net Applications Firefox ve verzi 3.0 podílu 6,9 % na trhu webových prohlížečů, nová verze 3.5 měla podíl 16,3 %. Migrace na novou verzi byla silná v červenci, srpnu a září, nicméně prudce spadla během posledních třech měsíců.

Aktualizace na verzi 3.5 je pro uživatele důležitá, protože pro Firefox 3.0 přestane společnost brzy poskytovat bezpečnostní záplaty. Přechod na novější verzi má tedy silné argumenty. Mozilla tuto chybu také odstranila ve verzi prohlížeče 3.5.6 a 3.0.16, tedy verze z poloviny prosince. Další opravy v úterní aktualizaci se týkali NTLM (Network Lan Manager), které byly Mozillou považovány za kritické.

Vydání Firefoxu 3.5.7 a 3.0.17 přišlo jen pár dní před plánovaným odhalením nejnovějšího vydání 3.6 RC (relase candidate), přičemž chyba v upgradu se v kódu nacházela již od léta. Podle posledního vyjádření by verze 3.6 RC měla být vydána již v pátek, tedy dnes. V případě, že Mozilla svá slova dodrží, budeme vás informovat.

Byl pro vás článek přínosný?