Hlavní navigace

Mozilla vydala Firefox 3.1 beta 3, propaguje jeho rychlost

15. 3. 2009

Sdílet

Společnost Mozilla v uplynulém týdnu vydala Firefox 3.1 beta 3, dlouho zpožděný update, který přináší hlavně zlepšení nového JavaScript enginu a v nástroji privátního módu.

Před dvěma týdny vedoucí pracovníci firmy slíbili posun ve vývoji verze beta 3 i přes to, že vývojářům se nedařilo opravit nepříjemný bug v novém TraceMonkey JavaScript enginu. Jako náhradu se zavázali vydat 14. dubna další verzi pojmenovanou beta 4. Chyba v TraceMonkey tedy v betě 3 není ještě opravena.

Tak jako vždy varovala i teď Mozilla uživatele, že tato beta je předběžná verze vypuštěná kvůli testování. "Firefox 3.1 beta 3 je jen veřejné preview, vydané pro testování a pro zjištění odezvy veřejnosti," říká Mike Beltzner, ředitel projektu Firefox, ve svém příspěvku na firemním blogu. Na stránce pro stahování je ještě bližší specifikace: "Toto je předběžně uvolněný software, můžete se potýkat s problémy s kompatibilitou u některých webových stránek a add-onů."

Z rozšíření, která jsou z 95% tvořeny právě add-ony, je pouze 45% kompatibilní s poslední verzí Firefox 3.1, zatímco s předchozí beta verzí Firefoxu 3.1 jich bylo slučitelných 34%.

Nově vydaná beta 3 přináší také vylepšení privátního módu Firefoxu, což je set nástrojů, které se objevily už v prosinci, kdy Mozilla vydala Betu 2. Teď mohou například uživatelé nařídit prohlížeči, aby "opominul" některou specifickou, již dříve navštívenou stránku ze složky historie a to tím způsobem, že na ní kliknou pravým tlačítkem a zvolí "zapomeň tuhle stránku".

Beltzner také propaguje stabilitu a vylepšení pro TraceMonkey, rychlejší renderování obsahu internetu a změny do rozšířené skriptovací funkce, kterou Mozilla nazývá "Web worker threads". Tato funkce dovoluje vývojářům posunout výpočty JavaScriptu do pozadí.

Beta 3 je poslední verzí Firefoxu 3.1, která bude vydána. Můžete ji stahovat pro Windows, Linux a Mac OS X v 59 jazycích ze stránek Mozilly. Příští beta již bude nést označení 3.5 pro zvýraznění posunu, ke kterému ve vývoji údajně došlo. Víc informací o přečíslování Firefoxu najdete v článku Potvrzeno: Příští verze Firefoxu bude 3.5.

Byl pro vás článek přínosný?