Hlavní navigace

Mozilla zpomalí aktualizace prohlížeče Firefox pro firmy

23. 9. 2011

Sdílet

Prostřednictvím kanálu ESR chce nově Mozilla distribuovat novou verzi Firefoxu každých 30 týdnů.

Společnost se rozhodla vyslyšet četné stížnosti firemních uživatelů a přišla s návrhem možného řešení. Pokud na něj firmy přistoupí, dojde k výraznému zpomalení aktualizačního cyklu prohlížeče Firefox. V současné době je totiž ke všem zákazníkům Mozilly distribuována nová verze Firefoxu každých 6 týdnů. Tento systém by pro běžné zákazníky zůstal zachován i nadále. Pro firemní uživatele by se však aktualizační cyklus prodloužit na 30 týdnů.

Během těchto 30 týdnů by se k uživatelům dostávaly pouze bezpečnostní opravy, přičemž podpora každé verze by trvala i 12 týdnů po vydání další edice. Celkem by se tak firmy mohly spolehnout na plnou podporu po dobu 42 týdnů. V současné době je přitom praxe taková, že podpora končí hned, jakmile je k dispozici další verze.

Mozilla chce dát firmám tímto krokem více prostoru na certifikaci a nasazení nové verze a současně zmírnit některá bezpečnostní rizika spojená s používáním starších verzí. Společnost svůj nový aktualizační systém představila pod zkratkou ESR (Extended Support Release). Jestliže dojde k jeho schválení, mohl by se začít používat již od verze Firefox 8, jejíž uvedení je naplánováno na 8. listopad. Stejně tak je ale možné, že s jeho zavedením Mozilla počká až na Firefox 9, k jehož vydání by tak došlo někdy kolem 20. prosince.

„Myslím, že by návrh mohl vyřešit většinu problémů, se kterými se potýkají podnikoví uživatelé,“ říká Mike Kaply, konzultant, který se specializuje na psaní doplňků pro Firefox a přizpůsobení prohlížeče pro firemní klienty. Kaply byl jedním z mnoha kritiků, kterým se nelíbil nový rychlejší aktualizační plán Mozilly, protože prý nedával firmám mnoho prostoru k testování každé nové verze. Za tento krok Mozillu dokonce kritizoval i Microsoft, což byl možná také jeden z důvodů, proč vývojáři Firefoxu začali uvažovat o zavedení firemního aktualizačního cyklu.

Byl pro vás článek přínosný?