Hlavní navigace

Může Chrome OS nahradit kulturu desktopů?

4. 6. 2010

Sdílet

Google plánuje webcentrický operační systém Chrome uvolnit ještě v tomto roce a netají se svými velkými ambicemi. V konkurečním hledáčku má totiž i operační systémy od Microsoftu či Applu.

Ačkoliv je Chrome ve své podstatě operačním systémem v internetovém prohlížeči, uživatelé se o nedostatek důležitých nástrojů bát nemusejí. Své již tak velmi obsáhlé portfolio webových produktů hodlá Google doplnit i o další oblíbené aplikace. Webcentrický Chrome OS se tedy zdá být ideální alternativou ke stávajícím operačním systémům, především těm používaným v netboocích či tabletech. Díky své open source povaze by navíc mohl přispět k snížení pořizovacích nákladů těchto platforem a profitovat by uživatelé měli i po stránce výkonnostní.

Apple postavil svůj iPad na mobilním systému iPhone, Hurricane od HP zase poběží pod Palm WebOS a Dell Streak využívá OS Android od Googlu. Tolik aktuální situace na trhu s tablety, na který si brousí zuby i Microsoft se svým systémem Windows 7. Vstup OS Chrome na tento trh by s kartami mohl pořádně zamíchat, o tom není pochyb, nicméně jak je to s aspirací Googlu přivlastnit si dominantní pozici Microsoftu i na trhu s desktopy?

Pokud se Googlu podaří dotáhnout svůj projekt Chrome OS do úplného konce a splní všechny své sliby, je tu jistá šance, že si i Google může ukousnout svůj kousek podílového koláče na desktopovém trhu. Nicméně o dominanci tu (zatím) rozhodně nemůže být řeč. Za pravdu nám dává i současná situace, kdy například OS Mac, k dispozici již od roku 1984, představuje asi jen 5 % všech desktopových systémů. Ještě hůř je na tom Linux, jehož nejrůznější verze dají dohromady stěží jedno procento. Jak tedy můžeme očekávat, že se Googlu podaří něco, na co nestačily dva systémy, které jsou přitom na trhu již více než dvacet let?

Značka Google má sice v moderním světě velkou cenu - na Google se prostřednictvím nejrůznějších produktů spoléhá obrovské množství uživatelů, cloud se však již tak velké podpoře netěší. Otázka bezpečnosti a ochrany osobních údajů stále nebyla úplně vyřešena a podniky tak raději zůstávají u ověřených produktů. Chrome OS tedy nejspíše půjde cestou Linuxu či Macu a výraznější úspěch se od něj dá očekávat zejména na mobilních platformách. V delším časovém horizontu ale není nic jisté a kdo ví, třeba se od Googlu dočkáme nějakého překvapení.

Byl pro vás článek přínosný?