Hlavní navigace

MWC 2010: HTC Desire, Legend a HD Mini

17. 2. 2010

Sdílet

 Autor:
HTC vydá neoficiálního nástupce Google Nexus One, dva modely s OLED obrazovkou a i HD Mini s Windows Mobile.

Desire, Legend a HD Mini jsou tři nové smartphony představené společností HTC na veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress 2010.

První z nich, HTC Desire, si ihned vysloužil označení nástupce ještě čerstvého mobilu Google Nexus One. Není to sice oficiální, nicméně vzájemná podobnost je příliš patrná, navíc Desire odstraňuje některé nedostatky, které jsou kritizování u Nexus One. A samozřejmě HTC také pro společnost Google model Nexus One vyrábí, takže to nemá s vydáním jeho vylepšené verze příliš obtížné.

Oba mobily mají 3,7“ (9,3 cm) dotykovou AMOLED obrazovku s výbornými barvami a pozorovacími úhly, typ je samozřejmě kapacitní, používají operační systém Android 2.1 (Eclair), nabízejí 5Mpix kameru s přisvětlením a pohání je 1GHz procesor Qualcomm Snapdragon. Podobné jsou i co do velikosti a hmotnosti.

Jednou z viditelných odlišností HTC Desire je možnost používat optický joystick místo trackballu, který má Nexus One. Trackball je sice v zásadě užitečná věc, jenže má tendenci se postupně špinit a zanášet, takže svou funkci plní hůře. Desire má také FM rádio, což je sice drobnost, ale na jeho absenci si někteří lidé u Nexus One stěžovali.


Výrobce u Desire vylepšil i ovládací prostřední HTC Sense a to například v oblasti prohlížení webových stránek, e-mailu, sociálních sítí a správě kontaktů. Přidává i možnost zobrazit všech sedm hlavních obrazovek pohybem dvou prstů najednou. Samo HTC zdůrazňuje, že silně zapracovalo na vylepšení webového prohlížeče a také na zlepšení funkce integrovaného fotoaparátu - doufejme, že se díky tomu skutečně kvalita focení výrazně zlepší, je to potřeba.

HTC Desire

HTC Desire (vpravo) a Nexus One

HTC Desire (vpravo) a Nexus One


D
alší na veletrhu představenou novinkou HTC je telefon Legend, který zaujme hlavně neobvyklým hliníkovým tělem. V mnoha ohledech je jinak podobný Desire, jak už to u telefonů HTC bývá, například má stejný systém Android 2.1, nicméně obrazovka je o něco menší 3,2“, stále ale kapacitní AMOLED.

HTC potvrdilo, že i v budoucnu hodlá ve větší míře využívat displeje z organických diod (OLED), která jsou sice dražší než LCD, ale jsou tenčí, mají lepší kontrast, nižší spotřebu a výborné pozorovací úhly. Právě kvůli ceně však zůstanou zatím vymezeny pro vyšší modely.

Jak samo HTC zdůrazňuje, mezi zajímavosti Legendu patří zákazníky žádané hliníkové tělo místo tradičního plastu (konečně). Podle techniků firmy byl problém s tím,že pouzdro interferovalo s integrovanou anténou, nakonec tak anténu umístili do plastového krytu baterie.

HTC Legend

HTC Legend

HTC Legend


Narozdíl o některých jiných výrobců HTC stále věří Windows Mobile platformě, a vydalo model HD Mini. To je podobné kroku, kdy společnost Sony Ericsson vydala Xperia X10 Mini telefon. V tomto případě jde o zmenšenou verzi oblíbeného HTC HD2 určená zákazníkům, kteří s sebou nechtějí tahat příliš velké smartphony. V případě HD2 se není čemu divit, protože patří k největším přístrojům na trhu, zejména kvůli svému velkému displeji.

Jelikož systém Windows Phone 7 Series byl teprve představen, a telefony s ním se začnou prodávat až koncem roku, má HD Mini Windows Mobile 6.5. Dotykový displej se u HD Mini zmenšil ze 4,3“ (10,8 cm) u HD2 na stále slušné 3,2“ (8 cm), typ je LCD a pravděpodobně odporový. Nadstavbovou operačního systému je ovládací prostředí HTC Sense.

Mnoha zákazníkům však rozměry HD2 nevadí, naopak jsou okouzleni velkým displejem, i kvůli tomu je tento telefon na mnoha trzích vyprodán. Další velký mobil v pořadí, Toshiba TG02 (TG01), má „jen“ 4,1“ obrazovku a například iPhone 3GS pak 3,5“.

HTC si poněkud vyhrálo i s vnitřkem přístroje, který je nově zářivě žlutý, takže se můžete potěšit, pokud například máte ve zvyku často měnit baterie.

HTC HD Mini


HTC Desire, HTC Legend i HD Mini budou k dostání v Evropě během března a dubna (marca a apríla). Desire budou nabízet různí operátoři, zatímco Legend po určitou dobu jen Vodafone. U HD Mini ještě není distribuční model znám.

HTC Desire

příloha_ovladnete_sva_data

HTC Legend

HTC HD Mini

Byl pro vás článek přínosný?