Hlavní navigace

MWC: Samsung předvede chytré hodinky Gear 2

24. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Samsung
První generace nebyla příliš úspěšná, ale Samsung je přesvědčen o jejich potenciálu a hodlá bojovat pomocí své generace druhé, s modely Gear 2 a Gear 2 Neo se systémem Tizen.

Hodinky mají variantu operačního systému Tizen OS, místo tradičního Androidu, který Samsung jinak používá na svých chytrých telefonech. Tento krok je analytik chápán jako součást obecnější strategie, která by měla zmenšit závislost Samsungu na Googlu a jeho mobilní platformě Android.

Pro úspěch Tizenu je nezbytné, aby nabídl stejné množství a kvalitu aplikací, jako konkurenční aplikační obchody firem Apple a Google. Již dnes je nabízena řada původních aplikací od tradičních poskytovatelů služeb, jako jsou CNN, Ebay, Evernote a PayPal, existují i funkční, i když ne zcela elegantní způsoby, jak na platformě Tizen spustit tradiční aplikace pro Android.

Svou filozofií jsou chytré hodinky především doplňky k chytrým telefonům rodiny Galaxy, ale ani různé balíčky a společné prodeje v případě první generace nepomohly a byly přijaty jen vlažně, kritiky i uživateli.

Samsung doufá, že to vše změní řada vylepšení. Oba modely hodinek jsou osazeny řadou snímačů orientovaných především na fitness a zdraví. Patří mezi ně například měření tepu, pedometr a další nástroje schopné identifikovat či měřit sportovní výkony, spánek, ale například i stress. Výrazně lepší jsou především baterie, v případě prvních modelů bylo třeba nabíjet každodenně, nyní výrobce slibuje dvou až třídenní výdrž na baterie.

Zabudovaný fotoaparát u modelu Gear 2 je nyní v těle hodinek a nikoli na pásku, kde poměrně překážel. Gear 2 Neo fotoaparát neobsahuje a díky tomu je o 13 gramů lehčí. Co se příliš nezměnilo, je již dříve kritizovaný technicistní vzhled popírající tvrzení výrobce, že celá řada je především módními doplňky orientovanými na běžnou, netechnickou populaci.

příloha_ovladnete_sva_data

I u hodinek Gear 2 můžeme očekávat, že budou nejčastěji prodávány společně s vlajkovými modely chytrých telefonů Samsung. Dosavadní telefon Samsung Galaxy S4 byl neobyčejně úspěšný a je obecně považován za jediného reálného konkurenta iPhonu. Jeho nástupce Galaxy S5 bude pravděpodobně představen již v pondělí nebo úterý na výstavě Mobile World Congress, která právě začíná v Barceloně. Proti megalomanské premiéře S4 je tentokrát očekáván střízlivější přístup, a to včetně redukce množství nových funkcí. Prakticky jistotou je mírně zakřivený displej o rozlišení srovnatelném s iPhonem a adekvátně dimenzovaný procesor o pracovní frekvenci až 2,5 GHz.

 

Byl pro vás článek přínosný?