Hlavní navigace

Na trh míří SQL Server 2016, dosud nejrychlejší a nejbezpečnější databáze Microsoftu

2. 6. 2016

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Hned několik řešení představila v uplynulých dnech firma Microsoft – kromě uvedení nejnovější varianty své SQL databáze jde třeba o vylepšení SharePointu nebo Dynamics CRM a také o nové služby spojené s jejím cloudem Azure.

Od včerejška všem zpřístupnil Microsoft novou verzi SQL Serveru 2016. Podle výrobce jde o zatím nejbezpečnější variantu tohoto databázového systému, který nabízí i zvýšený výkon, možnost využívat BI řešení na jakémkoliv zařízení a také propojení s cloudovými službami, což umožňuje lepší škálovatelnost.

Novinka umožňuje firmám vykonávat mimo jiné sofistikované analýzy včetně modelů strojového učení, což vede k výraznému zpřesnění i zrychlení požadovaných výsledků. Právě integrovaná analylytika je podle výrobce revoluční, protože nevyžaduje pro realizaci analýz žádné přesuny dat.

Do konce tohoto měsíce by měla být platná i speciální nabídka pro uživatele databází Oracle - ti mohou migravoat na SQL Server 2016, aniž by museli za potřebné licence zaplatit (a Microsoft je zapojí rovněž do programu Software Assurance).

Cloudu se týká i další služba – MS Azure nově nabízí levnější verzi ukládání dat v cloudu prostřednictvím služby Azure Cool Storage. Služba je podle dodavatele vhodná pro tzv. studená data, tedy objemná data, která firma nepotřebuje mít okamžitě „po ruce“.

V běžném úložišti takové údaje představují zbytečně vysoký náklad a zabírají kapacitu a výkon pro přístup k informacím, které se naopak potřebují často a rychle.

Zároveň představil i veřejnou preview verzi projektu Madeira vytvořeného pro jednodušší řízení malých a středních firem. Madeira zpřístupňuje řešení ERP (plánování firemních zdrojů) za měsíční poplatek v cloudu malým a středním firmám.

Propojuje firemní procesy s nástroji na spolupráci ve službě Office 365. Automaticky například identifikuje v Outlooku faktury a umožňuje jejich snadné zpracování. Vše běží v cloudu Microsoft Azure a je možné ovládat nejen z počítače, ale i z mobilních zařízení.

A konečně Microsoft zjednodušil i možnost přechodu na cloudovou platformu - při přechodu na cloud si nyní firmy, které využívají službu Software Assurance, mohou přesunout i své dosavadní on-premise licence pro Windows Server. Nepřijdou tak o dosavadní investice do softwaru. Uživatel tak následně bude platit pouze za výpočetní výkon platformy Azure.

 

Další aplikační novinky

Microsoft dále vylepšil aplikaci SharePoint Server 2016, která nově umožňuje lidem a jejich organizacím lépe spolupracovat odkudkoliv a na jakémkoliv zařízení díky užšímu propojení s Office 365. Navíc díky nové aplikaci SharePoint Mobile App lze využít vlastností interního systému organizace prakticky kdekoliv.

příloha_ovladnete_sva_data

Inovací se dočkal i Dynamics CRM 2016 – ty přinášejí zejména nové možnosti v oblasti péče o zákazníky a napojení na portálová řešení, a to mimo jiné i díky nedávným akvizicím řešení od společností FieldOne a Adxstudio.

Systém posílil zejména možnosti práce servisních oddělení a pracovníků v terénu s vazbou na plánování projektových prací a projektového řízení a zároveň umožní společnostem efektivně rozšířit CRM o portálová řešení, ať už v oblasti samoobslužných portálů, firemních prezentací, blogů nebo komunitních portálů.

Byl pro vás článek přínosný?