Hlavní navigace

Na veřejnost unikly informace o Windows Phone 8

4. 2. 2012

Sdílet

 Autor:
Microsoft v připravovaném mobilním systému pravděpodobně plánuje integraci mnoha stávajících technologií. Jádro ale bude určitě převzato z Windows 8.

Mezi pestrou paletu nových funkcí připravovaného mobilního systému Windows Phone 8 patří silná integrace s Windows 8, podpora SkyDrive a NFC a variabilní velikost displeje mobilních telefonů. Již řadu měsíců probíhají diskuse o tom, co bude tento operační systém s kódovým označením Apollo obsahovat. Na serveru PocketNow se objevily informace z instruktážního videa určeného pro zaměstnance Nokie. Stejně jako všechny podobné zaručené zprávy, i tuto je třeba brát s jistou rezervou. Nicméně většinu ze zveřejněných informací potvrdil na svém blogu Paul Thurrott, který má přístup k informacím z Microsoftu.


Termín uvedení tohoto systému zatím ještě není znám, podle Thurrotta by měl těsně následovat Windows 8, které podle stejných zdrojů můžeme čekat letos v říjnu. Do podzima by mělo být na tržišti mobilních aplikací Windows Phone Marketplace k dispozici 100 tisíc palikací, tedy zhruba dvojnásobek oproti stavu ze začátku tohoto roku.


Podobně jako v případě Applu, kde mobilní systém vychází ze systému pro osobní počítače, i Windows Phone 8 využije část kódu Windows 8 včetně jádra, síťové vrstvy, zabezpečení a podpory multimédií. Windows Phone 7 ještě využívá jádro Windowc CE, kterému tedy pravděpodobně zvoní hrana.


Počítá se také s podporou více jader v jednom procesoru, chytré telefony s Windows tedy budou moci mít procesor vybaven dvěma nebo čtyřmi jádry. O podpoře duálních procesorů se zmiňuje jak Nokia, tak oficiální představitelé Microsoftu. S ohledem na konkurenci jde o očekávaný krok.


Další hardwarovou záležitostí je rozlišení displeje. Nový OS by měl standardně podporovat čtyři různá rozlišení. Výrobci mobilních telefonů budou díky tomu moci nabídnout i levnější modely s horšími parametry. Jde tedy o přístup, který již využívá Android.


Probíhají i debaty o možnosti podpory standardního formátu paměťových karet microSD. Windows Phone 7 musí karty naformátovat na proprietární formát, který pak není nikde jinde použitelný. Karty navíc nelze vyjímat, jedná se tedy v podstatě spíše o rozšíření úložné kapacity než o výměnné médium.


WP 8 by měl také podporovat komunikační protokol NFC, který umožňuje bezkontaktní platby obdobně jako rozjíždějící se projekt Google Wallet. Podpora NFC by také mohla nabídnout rychlé sdílení dat mezi počítačem, tabletem a mobilem.


Na příkladu Windows 8 je možno sledovat snahu Microsoftu o integraci všech svých stávajících webových a cloudových služeb, například SkyDrive. Stejné směřování se dá očekávat i u Windows Phone 8, zejména podpora SkyDrive (tuto službu můžete již nyní využívat ve smartphonech s jinými systémy) a synchronizace dat do cloudového úložiště. Počítá se i s integrací klienta Skype přímo do systému, což nabídne uživatelům možnost telefonovat pomocí Skypu jako z běžného telefonu. Otázkou je, nakolik se tento přístup bude líbit mobilním operátorům.

příloha_ovladnete_sva_data


Podnikoví uživatelé mohou počítat s podporou Exchange ActiveSync, kryptováním disku 128bitovým algoritmem BitLocker nebo zabezpečeným zaváděním systému.


Pokud se tyto předpovědi vyplní, bude se z hlediska Microsoftu jednat o skok k lepšímu. Na první pohled to ale vypadá, že se WP 8 hlavně silně inspiruje u konkurence, která si již cestu k uživatelům prorazila. Jestli bude všechno fungovat tak, jak má, mohla by ale silná dvojka Microsoft a Nokia (s HTC v zádech) s trhem chytrých telefonů silně zamíchat.

Byl pro vás článek přínosný?