Hlavní navigace

Najděte si, jak spolehlivý je váš harddisk

6. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © ronstik - Fotolia.com
Společnost Backblaze zveřejnila data, která nashromáždila v uplynulých třech letech při sledování fungování 41 000 pevných disků v jejích datových centrech. Vyplývají z nich zajímavá data o spolehlivosti pevných disků.

Po dobu uplynulých šestnácti měsíců Backblaze zveřejňoval různé zajímavé informace, které vyvodil z nasbíraných dat. Disky byly monitorovány téměř tři roky a firma zaznamenávala jejich selhání nebo to, jaký efekt měla na jejich výkon teplota.

Tento týden pak společnost ve dvou souborech (jeden za rok 2013 a druhý za rok 2014) zpřístupnila kompletní data široké veřejnosti, a to na adrese www.backblaze.com/hard-drive-test-data.html. Výsledky za rok 2015 budou vydány počátkem příštího roku.

Backblaze používá pouze pevné disky určené pro běžné spotřebitele, jelikož podle názoru jeho odborníků jsou tyto nejen levné, ale také stejně spolehlivé jako drahé firemní disky. Společnost ukládá uživatelská data na více než 41 000 HDD o kapacitách 1TB - 6TB. Kompletní monitoring disků firma provádí každý den.

Před rokem Backblaze zveřejnil informace o tom, které disky podle jeho zkušeností nejdéle vydrží. Nejdelší životnost v průměru měly HDD společnosti Western Digital, a to 2,5 roku. Druhé místo obsadilo Hitachi (2 roky) a třetí skončil Seagate (1,4 roku).

Před dvěma měsíci pak Backblaze zveřejnil informace o 6TB pevných discích od Seagate a Western Digital a uvedl, že již brzy zpřístupní kompletní data, z nichž si lidé budou moci vyvodit závěry sami. To se stalo tento týden.

příloha_ovladnete_sva_data

„Na světě je spousta chytrých lidí, kteří rádi pracují s daty, a vy můžete být jedním z nich,“ uvedl Brian Beach z Backblaze. „Nyní je řada na vás, abyste si prošli zpřístupněná data a vydedukovali z nich závěry. Žádáme vás pouze o to, abyste v případě, že najdete něco zajímavého, tato data zveřejnili tak, aby z nich mohla profitovat celá komunita.“

Zdroj grafů: Backblaze, únor 2015

Byl pro vás článek přínosný?