Hlavní navigace

Naše kamery předpoví požár nebo rozbití stroje, říká v podcastu Michal Šotek ze společnosti Konica Minolta

7. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Jaroslav Novák
Konica Minolta už dávno nevyrábí jenom tiskárny nebo fotoaparáty. Pomocí svých inteligentních kamer vyvíjených v Brně pomáhá Konica Minolta předcházet krizovým situacím nejen ve výrobních podnicích. Poslechněte si podcast s Michalem Šotkem z Konica Minolta a dozvíte se také jak se buduje nejúspěšnější pobočka globální firmy v Česku.

Před několika málo let koupila firma Konica Minolta (KM) evropskou společnost Mobotix. Ta se specializovala na chytré kamery a pod vlastnictvím KM se její portfolio utěšeně rozrůstá.

„Díky akvizici nabízíme široké portfolio kamer Mobotix, což nám dobře zapadá do našeho celého ekosystému. Můžeme zákazníkům nabízet kompletní balíčky inteligentních služeb. S inteligentními kamerovými systémy můžeme pomáhat IT manažerům řešit různé optimalizace nejen ve výrobě, ale i třeba na poli bezpečnosti,“  říká v novém podcastu magazínu Computerworld šéf kamerové divize české a slovenské pobočky společnosti Konica Minolta.

Chytré kamery dovedou samy monitorovat třeba ochranný perimetr kolem budov a vyhodnotit, zdali ho narušilo třeba nějaké zvíře nebo zloděj. V druhém případě pak upozorní obsluhu, která může díky tomu rychleji jednat.

„Další variantou použití našich inteligentních kamer je třeba monitoring výroby a stavu výrobních strojů. Podle jejich průběžné teploty je schopná kamera předpovědět například jejich blížící se výpadek. Firma tak může stroj včas opravit nebo vyřadit z výroby, aniž by nastala nějaká krize, která by narušila chod továrny. V extrémním případě je dokonce kamera schopná odhalit riziko požáru ještě před jeho vypuknutím,“  tvrdí v podcastu Michal Šotek.

příloha_ovladnete_sva_data

Není bez zajímavosti, že velká část vývoje chytrých kamer funguje v brněnském centru Konica Minolta, které patří mezi pětici globálních firemních R&D center. A také stojí za zdůraznění fakt, že tuzemská pobočka této nadnárodní firmy patří k těm nejlepším na světě. Jak se to stalo? I o tom je náš podcast.

Příjemný poslech.

Byl pro vás článek přínosný?