Hlavní navigace

Návod: Když nechcete Windows 11

11. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Aktualizace Windows 10 21H2 je jen malý update a možná se ani nechcete stát beta testerem Windows 11. Tady je návod, jak se oběma novým verzím operačního vydáním vyhnout.

Opět přichází nevyhnutelná chvíle nové feature aktualizace Windows 10, tentokrát verze 21H2 nebo též listopadové. Chvíle, kdy je třeba si říct, zda se chcete do takového neplaceného beta testování zapojit. 

Souhlas je snadný, jeho odvolání složitější. A to, ať už se jedná o novou verzi Windows 10, nebo rovnou Windows 11, které vám systém nejspíš už nabízí, pakliže váš počítač splňuje potřebné hardwarové požadavky.

Má rada je, pozdržet obojí. Řada administrátorů považuje za nerozumné instalovat ať už novou feature aktualizaci nebo zcela nové vydání systému, a to přinejmenším po několik měsíců od jejich vydání. Stává se, že jsou plné bugů a chyb, které záplatují až verze následné. 

Vydání nové feature aktualizace je pro mě proto v prvé řadě impulzem ujistit se, že všechny mnou spravované počítače mají nainstalovanou tu předchozí, zajišťující vyšší stabilitu a lepší podporu ze strany Microsoftu.

Navíc, letošní podzimní feature aktualizace až tolik nového nepřináší, není tedy třeba s ní spěchat. Windows 11 pro změnu přinášejí zcela nové rozhraní a řadu nových funkcí, takže skýtají i dost toho, co by se mohlo pokazit. S instalací tak doporučuju počkat alespoň půl roku. Jak se jim tedy vyhnout?

Co se dozvíte v článku
  1. Krok 1: Zjistěte, jakou máte verzi
  2. Krok 2: Používáte-li verzi 2004 či starší, aktualizujte co nejdřív
  3. Krok 3: Používáte-li verzi 21H1, neklikejte na ten odkaz
  4. Krok 4: Je lepší způsob, jak se vyhnout 21H2
  5. Připravte se na 21H2 už teď

Krok 1: Zjistěte, jakou máte verzi

Způsob blokování nechtěné aktualizace záleží na tom, jakou verzi Windows 10 máte nainstalovanou. Abyste to zjistili, klikněte na nabídku Start – Systém – O aplikaci. V případě, že používáte firemní PC a váš IT správce k aktualizaci využívá služeb jako WSUS nebo SCCM, tak o používané verzi sami nerozhodujete.

Krok 2: Používáte-li verzi 2004 či starší, aktualizujte co nejdřív

Uživatele Home, Pro, Education a Enterprise vydání čeká poslední bezpečnostní aktualizace Windows 10 2004 letos v prosinci. Poté budou systémem upozorněni, že jejich PC je připraveno na verzi 21H1, dnes už dostatečně prověřenou a hodnou doporučení. 

Nejlepší je stáhnout si kopii ze stránky Windows ISO, vše zálohovat a pak se řídit návodem aktualizačního asistenta Windows. Alternativně můžete verzi vyhledat, stáhnout a nainstalovat přes Start – Nastavení – Aktualizace a zabezpečení, první způsob vám však umožní zachovat čistou kopii 21H1 ISO pro budoucí užití. 

V každém případě je třeba neotálet, jelikož jakmile v nejbližších dnech veřejně vyjde verze 21H2, systém vám začne přednostně nabízet tuto.

Krok 3: Používáte-li verzi 21H1, neklikejte na ten odkaz

Uživatelé Home a Pro vydání s verzí 21H1 nakonec uvidí v Aktualizaci a zabezpečení informaci o tom, že verze 21H2 je připravena ke stažení a nainstalování. (Anebo Windows 11, pakliže PC splňuje hardwarové nároky.) 

Jestli se chcete její instalaci vyhnout, rozhodně na link Stáhnout a instalovat neklikejte. Stejně tak neklikejte na Vyhledat aktualizace, jelikož by vám systém nabídl volitelné .NET aktualizace, po nichž netoužíte.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Krok 4: Je lepší způsob, jak se vyhnout 21H2

Pro ty, kteří nemají potíž s úpravou registrů (a jsou k tomu oprávněni), je tu ještě jistější způsob, jak se nežádoucím aktualizacím vyhnout. A to prostřednictvím nastavení nazvaného TargetFeatureRelease, které zajistí, že vám nová verze ani nebude nabídnuta. Tady je návod, jak na to:

  1. Před úpravou registrů je vždy zálohujte.
  2. Příkazem regedit otevřete Editor registru
  3. Najděte následující klíč: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWA­RE\Policies\Microsoft\Win­dows\WindowsUpdate
  4. Po kliknutí pravým tlačítkem myši zadejte Nový a následně DWORD
  5. Zadejte jméno TargetReleaseVersion a hodnotu nastavte na 1
  6. Znovu klikněte pravým tlačítkem na klíč WindowsUpdate, vyberte Nový – String value
  7. Zadejte název ProductVersion
  8. Hodnotu nastavte na verzi Windows, u které chcete zůstat, čili Windows 10
  9. Znovu klikněte pravým tlačítkem na klíč WindowsUpdate, vyberte Nový – String value
  10. Zadejte název TargetReleaseVersionInfo
  11. Opět nastavte verzi, u které chcete zůstat, čili21H1

V případě, že v Editoru nevidíte klíč WindowsUpdate, je třeba nejdřív najít HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWA­RE\Policies\Microsoft\Win­dows, po pravém kliku myší zadat Nový – Klíč, ten následně pojmenovat WindowsUpdate a dál pokračovat od bodu sedm. Ve chvíli, kdy bude rozumné instalovat verzi 21H2, změňte název v bodě jedenáct.

příloha_ovladnete_sva_data

Připravte se na 21H2 už teď

Sice ještě nevíme, kdy přesně verze Windows 10 21H2 vyjde, pravděpodobně to ale bude velice brzy. Využijte čas na to, abyste si zajistili potřebné zálohy, a nastavili systém tak, aby aktualizaci zdržel. 

Následně sledujte, jak si verze povede, a jaké může působit problémy. A pokud nepoužíváte Microsoft Defender, ujistěte se, že váš antivirus 21H2 podporuje. Teprve až si budete stoprocentně jistí, že váš systém je s 21H2 kompatibilní, nainstalujte ho.

Byl pro vás článek přínosný?