Hlavní navigace

Návrat do školy přináší zvýšený prodej hardwaru

9. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Igor Mojzes
ABC Data předpokládá, že nákupní sezóna na konci léta se na trhu IT s největší pravděpodobností projeví nárůstem poptávky po počítačovém hardwaru a spotřební elektronice, zejména tabletech a noteboocích.

V souladu s údaji o prodejích z loňského roku, kdy jsme v České republice na začátku září v těchto produktových segmentech zaznamenali zvýšený obrat, očekáváme, že prodeje tabletů, notebooků, smartphonů a externích přenosných disků opět dosáhnou podobné úrovně, nebo ji dokonce překonají.

Tablety, notebooky a smartphony se řadí mezi nejprodávanější produkty, které letos objednávají prodejci, aby uspokojili poptávku v maloobchodních prodejnách na začátku nového školního roku.

„Pro rodiče, kteří své děti připravují na začátek školního roku, se investice do elektroniky a počítačových technologií stávají nezbytností.  Stejně jako se mnozí z nás před 20–30 lety neobešli bez učebnic, pera a sešitů, ve školách se nyní standardem stávají mobilní technologie,“ vysvětluje Ondřej Radovnický, obchodí ředitel společnosti ABC Data.

Ze statistických údajů společnosti ABC Data vyplývají také zajímavá zjištění o zvyklostech Čechů a Slováků při nákupech v souvislosti s příchodem nového školního roku. Například prodeje produktů, jako jsou tablety, notebooky, smartphony atd., zůstávaly během července a srpna 2015 na českém trhu beze změny.

V září loňského roku (tedy až po začátku školního roku) ale prodeje těchto produktů nárazově stouply v průměru o 45,4 %. Konkrétněji v září vzrostly prodeje notebooků (45 %), smartphonů (48 %) i externích disků (89 %).

Důležitým nákupním artiklem se pro rodiny také stále častěji stávají tablety, což ale platí nejen na začátku školního roku, ale i během letních prázdnin.  Z porovnání statistických údajů v loňském roce vyplývá, že prodeje tabletů v červnu vzrostly o 47 % a poté v srpnu poklesly těsně pod úroveň 20 %.  Nicméně v září prodeje tabletů opět vzrostly na úroveň 40 %.

Mezi další rychle rostoucí produktové segmenty v letošním roce patří zboží spadající do kategorie počítačových periferií.  Velký zájem je například také o přenosná paměťová zařízení (USB flash disky, externí pevné disky), sluchátka nebo ochranná pouzdra pro elektroniku.

příloha_ovladnete_sva_data

„Očekáváme, že tempo prodeje se bude se začátkem školního roku nadále zvyšovat. Nákupní sezóna po začátku školního roku je obdobím, kdy celá řada rodin investuje do spotřební elektroniky a komunikačních zařízení.  Navíc obvykle dochází k výraznému nárůstu prodeje softwaru, protože studenti aktualizují standardní operační systémy a kancelářský software pro spotřebitele a domácnosti,“ doplňuje Ondřej Radovnický.

Zdá se, že na slovenském trhu nákupy související se začátkem nového školního roku začínají o něco dříve. Porovnání údajů za letní období roku 2015 ukazuje, že poptávka po smartphonech mezi červencem a srpnem narostla o 38,4 %. Celkově poptávka po smartphonech, noteboocích, tabletech, USB flash discích a externích pevných discích na českém a slovenském trhu mezi srpnem a zářím loňského roku vzrostla o 36,4 %.

Byl pro vás článek přínosný?