Hlavní navigace

Názor: Inbox je fajn, ale zatím má své mouchy

Sdílet

 Autor: © Google
Google možná už není tou společností, kterou býval, ale čas od času se ještě o něco nového pokusí. Poslední z pokusů tohoto giganta nahrazuje klasický hloupý e-mail něčím novým. Něčím, co bude přemýšlet místo nás. A určitě jste o něm už slyšeli. Jde o nového e-mailového klienta s názvem Inbox.

Inbox nemá nahradit Gmail. Alespoň to Google tvrdí. Má být pouhou alternativou, která je trochu chytřejší. objevil se nejeden názor, že jediným účelem Inboxu je získat ještě více dat o uživatelích a převzít kontrolu nad tím, jak svůj e-mail ovládají. Ať je to jak je to, já jsem vyzkoušení nové hračky neodolala a Inbox vyzkoušela hned, jak se vyskytla příležitost. A musím říct, že je to hračka pěkná. A ač má zatím spoustu chyb a nedokonalostí, můžu už teď říct, že se k Gmailu nevrátím.

Inbox mění klasický e-mail v příhodný diář, což je takovým malým požehnáním pro všechny, kdo mají problémy s organizací a pravidelným zapisováním každé maličkosti do diáře jako já. V původním Gmailu jde e-mail, ke kterému se chce člověk vrátit jednoduše označit hvězdíčkou, přesto však i takto označené věci  mohou v přívalu nových e-mailů jednoduše zapadnout. Inbox kromě inteligentního štítkování nabízí několik možností, jak s doručenou poštou nakládat. Za  nejužitečnější považuji možnost „odložit na později.”

Už se nestane, že mi přijde důležitý e-mail, který zrovna nemám čas vyřešit, a vzpomenu si na něj za dva měsíce, prostě si ho jen odložím do složky odložené pošty, nastavím si čas, kdy mě má Inbox na e-mail upozornit a mohu ho vypustit z hlavy, dokud nebude opravdu aktuální. Stejně tak je příjemná funkce „Označit jako vyřízené”, která odstraní nedůležité nebo vyřešené e-maily do jejich vlastní složky. A ani připomenutí, nebo-li poznámky či upozornění si nedokážu vynachválit.

Rozhraní Inboxu je čisté, příjemné a na službu od Googlu až překvapivě intuitivní, ale jak už jsem zmínila, chyb a nedokonalostí má zatím více než dost. Mazání neužitečné pošty a spamů už nefunguje na jedno kliknutí, ale k ikonce koše se musíte prokliknout přes nabídku více možností.

Pokud se spoléháte na automatické podpisy e-mailů, tak ty Inbox nepodporuje, ani pokud je máte nastaveny přímo v Gmailu. Nastavování štítků a filtrů je v Inboxu na možnosti velmi skoupé a tak je všechny změny nutné nastavovat v rozhraní původního klienta. A stejně jako na sociální síti Google+ i v Inboxu si lidé budou muset zvyknout na množství různě poschovávaných možností, vyžadujících vždy o jedno kliknutí více, než by bylo nutností.

Uživatelské rozhraní Inboxu je barevné a trochu robustní, minimalisty taková změna asi příliš nepotěší.

Inbox je hezká hračka, která za současného stavu rozhodně nebude vyhovovat všem. Přesto mám však pocit, že by si na  ní všichni měli raději začít zvykat, protože ať si Google říká co chce, veškeré trendy naznačují tomu, že Inbox do pár let Gmail nahradí.

příloha_ovladnete_sva_data

Upozornění: Pokud získáte pozvánku do služby Inbox a v ní označíte e-maily za vyřízené, zmizí vám i v Gmailu samotném, ale panikařit nemusíte, tyto zprávy se pouze přesunují do archivu.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku