Hlavní navigace

Názor: Tvůrce bitcoinů je nepolapitelný

Sdílet

 Autor: © rcx - Fotolia.com
Tajemný Satoši Nakamoto si přes pokusy nadšenců stále svou pečlivě budovanou a střeženou anonymitu uchovává, avšak i po čtyřech letech od chvíle kdy zmizel, zůstává porušení této anonymity lákavým cílem mnoha novinářů a těch, kteří by mu rádi uškodili.

A přiznejme si, i jeho fanoušci jsou alespoň trochu zvědaví, přestože ti alespoň respektují jeho přání a příliš po něm nepátrají.

„Je to prvotřídní programátor s hlubokým porozuměním programovacího jazyka C++. Rozumí ekonomice, kryptografii a sítím P2P. Buď na tom pracuje celý tým lidí, nebo je ten muž génius.“ Dan Kaminsky o Nakamotovi.

Poslední zpráva o prozrazení Nakamotovy existence je z úterý, kdy Guardian informoval o útoku kyberzločinců na jeho e-mailový účet.

Útočník, který se do Nakamotova účtu dostal, slíbil, že pokud mu lidé pošlou 25 BTC (což při současném kurzu dělá přes čtvrt milionu korun), jeho identitu zveřejní. Nabídka není časově omezená, zatím však vybral pouze 1,5 BTC. A není se čemu divit, uživatelé bitcoinů za tvůrcem kryptoměny stojí a útočník by měl pravděpodobně větší šanci na vybrání peněz, kdyby slíbil, že za danou částku jeho totožnost naopak neodhalí.

„Milý Satoši,“ napsal kyberzločinec pod Nakamotovým jménem na fóru Ning, tedy na jednom z prvních míst, kde Nakamoto existenci bitcoinů oznámil. „Tvůj e-mail, hesla a adresa IP jsou na prodej na darknetu. Očividně jsi kdysi v roce 2010 nastavil špatně Tor a při použití e-mailu se tvá adresa IP dostala ven. Nejsi v bezpečí. Dostaň se pryč, odkudkoliv, kde právě jsi, než ti někdo ublíží. Díky za vynález bitcoinu.“

Hon na Nakamota v dohledné době rozhodně neskončí. Nevadí, že tato tajemná osoba možná ani neexistuje (mezi lehce bláznivějšími teoriemi o jeho identitě jsou například společnosti SAmsung, TOSHIiba, NAKAmichi a MOTOrola a mezi těmi méně bláznivými například americká NSA). A pokud je opravdovou osobou, může být dávno po smrti (čemuž nasvědčuje například jeho netknuté bohatství v podobě 400 milionů dolarů v bitcoinech). Je to totiž génius opředený tajemstvím. Novodobá záhada, jejíž řešení se zdá být na dosah a to je pro lidskou náturu už z její přirozenosti zkrátka příliš lákavé, než abychom ho nechali v klidu žít.


Markéta Gajdošová

příloha_ovladnete_sva_data

Markéta Gajdošová

Autorka se zajímá o teorii IT i všech příbuzných oborů. Zaměřuje se na nejnovější technologie a snaží se je také využívat.

Byl pro vás článek přínosný?