Hlavní navigace

Největší útok v historii zpomalil internet po celém světě

Sdílet

 Autor: © memo - Fotolia.com
Spor mezi skupinou bojující se spamem a hostingovou společností zažehl odvetné útoky, které ovlivnily celý internet.

Útoky mají vliv mimo jiné například i na takové populární služby jako Netflix. Experti se obávají, že by tento problém mohl ohrozit i bankovní a e-mailové systémy.

Spamhaus je skupina založená v Londýně a Ženevě, a jde o neziskovou organizaci, která se snaží chránit poskytovatele e-mailu před spamem a dalším nevyžádaným obsahem. K tomu skupina udržuje několik blocklistů - databází serverů známých pro šíření spamu a jiného zákeřného obsahu.

Nedávno Spamhaus zablokoval servery udržované holandskou hostingovou společností Cyberbunker, která je známá tím, že dovoluje na své servery ukládat vše kromě dětské pornografie a materiálů spojených s terorismem.

Sven Olaf Kamphuis, který tvrdí, že je tiskovým mluvčím Cyberbunkeru, napsal, že Spamhaus zneužívá své pozice a že by této skupině nemělo být dovoleno rozhodovat „co se dostane na internet a co ne.“

Spamhaus se domnívá, že je za útoky Cyberbunker ve spolupráci s gangy z východní Evropy a z Ruska. Mluvčí Cyberbunkeru se však k tomuto obvinění nevyjádřil.

Steve Linford, výkonný ředitel Spamhausu, řekl, že podobný rozsah útoků neočekával. „Jsme pod tímto kyberútokem už více než týden. Ale všechno funguje - nebyli schopni nás vyřadit z provozu. Naši technici dělají úžasnou práci - tento druh útoku by zablokoval v podstatě úplně cokoliv,“ řekl.

Útočníci používají taktiku známou jako distribuované odepření služby (DDoS), která funguje tak, že je cíl zahlcen obrovským množstvím požadavků, kvůli kterým se pak stane web nedostupným.

Linford řekl, že by útok mohl být dost silný na to, aby narušil dokonce vládní internetovou infrastrukturu. „Tyto útoky dosahují 300 Gb/s. Normálně při útocích na velké banky mluvíme o 50 Gb/s,“ dodal.

Firma Arbor Networks, která se specializuje na ochranu proti útokům typu DDoS, také řekla, že jde o největší útok, který byl zatím k vidění. „Největší útok DDoS, který jsme dosud zažili, se odehrál v roce 2010 a dosahoval 100 Gb/s. Je to pořádný skok,“ řekl Dan Holden, ředitel bezpečnostního výzkumu. „Určitě je tu možnost, že dojde k nějakým vedlejším škodám u ostatních služeb, podle toho, jakou mají infrastrukturu,“ doplnil.

Skupina Spamhaus má velkou podporu ze strany velkých společností, které se na jejich filtry spoléhají. Například Google prý poskytl některé ze svých zdrojů, aby pomohl „absorbovat všechen provoz“.

„Zaměřují každou část internetové infrastruktury, o které si myslí, že by ji mohli shodit,“ řekl Linford.
„Spamhaus má více než 80 serverů po celém světě. Vybudovali jsme největší server DNS v okolí.“

Byl pro vás článek přínosný?