Hlavní navigace

Několik důvodů, proč platit za otevřený kód

15. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Delphimages - Fotolia.com
Společnosti jako Red Hat vydělávají hodně peněz na produktech založených na projektech s otevřeným zdrojovým kódem. Za co ale tedy platíte, pokud si předplatíte tyto produkty?

1. Podpora na profesionální úrovni
Pokud vaše společnost nasazuje otevřený software do kritické oblasti, pravděpodobně budete potřebovat něčí podporu, pokud nefunguje tak, jak má. U proprietárního softwaru je (by měla být) dostupnost podpory samozřejmá, ale pokud jdete cestou otevřeného kódu, musíte spoléhat na pomoc a support developerské komunity. To samozřejmě není ekvivalent garantované servisní úrovně a 24x7 pracovní doby.

Jak podotýká Gordon Haff, manažer společnosti Red Hat:„Jednou z našich klíčových výhod je, že pokud nabízíme předplatné, současně máme tu nejlepší možnost daný projekt podporovat, protože zaměstnáváme experty, kteří jsou současně klíčovými přispěvateli ke kódu.“

2. Možnost nových funkcí
Další výhodou předplatného je, že máte vliv na vývoj produktu. Pokud vyžadujete konkrétní funkci, může být zaplacení předplaceného cenově efektivní cesta k jejímu přidání k produktu. Trošku ironicky musí platící zákazníci čekat na nové funkce déle, než ostatní uživatelé, protože jejich cesta do komerčně nabízeného řešení je delší. Jinými slovy, Fedora je funkčně vždy o krůček napřed před komerční variantou známou pod zkratkou RHEL (Red Hat Enterprise Linux).

3. Testované a stabilní produkty, rychlé opravy chyb předvídatelný vývojový cyklus
Společnosti jako Red Hat provádějí testování a ladění na široké bázi hardwaru, konfigurací a aplikací. Teprve potom pustí nový zdrojový kód do svých předplacených produktů. To vyžaduje výrazně firemní prostředky – personál, procesy, systému a infrastrukturu – a jednoznačně platíte především za stabilitu a spolehlivost, které z toho vyplývají.

4. Funkcionalita navíc
Zaplacením také obvykle získáváte funkční vrstvu, která rozšiřuje možnosti komunitní verze. Typicky je to u různých serverů možnost ladění, statistik, škálování výkonu či struktury přídavných modulů.

5. Integrovaný hardware a software
Často se vyplatí zaplatit za balík hardwaru a softwaru, abyste měli jistotu, že řešení bude zaručeně fungovat. Například Digium je autor, správce a sponzor projektu Asterisk, což je otevřené řešení telefonních ústředen. Kromě podpory společnost prodává i hardware, který je Asterisku šitý na míru.

6. Levné platformy pro proprietární produkty
Digium vedle toho, že přispívá do Asterisku v rámci licence GPLv2, nabízí také software s levnou komerční licencí. To má jedno plus, pokud bude něco měnit, nejste nuceni poskytnout výsledný kód původní komunitě.

Díky předplatnému dostáváte komerční vrstvu okolo otevřeného zdrojového kódu. Zaplacením předplatného byste tedy měli získat stejný výsledek jako s běžným komerčním softwarem, pouze za mnohem menší peníze.

Byl pro vás článek přínosný?