Hlavní navigace

Nepoužíváte widgety ve Windows 11? Brzo začnete

27. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Microsoft
Představte si, že Widgety ve Windows 11 budou zobrazovat například obsah z Facebooku. Microsoft je plánuje otevřít vývojářům třetích stran.

Microsoft hodlá ještě v průběhu letošního roku vyzvat vývojáře, aby začali vytvářet vlastní widgety pro Windows 11. Firma to oznámila během vývojářské konference Build 2022.

Widgety jsou sice v současnosti součástí Windows 11, nicméně jejich obsah je čerpán ze stejných zdrojů, jako obsah nově otevřených záložek v prohlížeči Edge či obsah staršího panelu Zpráv, který se v rámci Windows 10 vyvinul ve feed Zprávy a zájmy. Jako takové jsou kolekcí uživatelsky konfigurovatelného zpravodajství, informací o počasí, cenách akcií či fotografií vybíraných z cloudového úložiště OneDrive.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Co však nenabízejí, je obsah třetích stran, jakým by mohly být facebookové příspěvky, notifikace ze Slacku či Teamsů, zprávy z WhatsApp, RSS feedy, příspěvky z Redditu a tak podobně. Zdá se však, že by se to mohlo změnit: pokud vývojáři takový obsah zpřístupní skrz Win32 aplikaci či PWA aplikaci, měl by se objevit ve Widgetech.

příloha_ovladnete_sva_data

Tím Microsoft otevírá dveře celé řadě aplikací třetích stran. Otázkou však je, zda budou vývojáři vůbec ochotni podsouvat svůj obsah do Windows 11, místo toho, aby uživatele směřovali na své vlastní stránky, kde mohou těžit z reklam a dalšího obsahu.

V současné podobě jsou nicméně Widgety součástí Windows 11, na kterou se člověk podívá a po pár vteřinách ji zase opustí. Pokud by byly schopny nabídnout obsah třetích stran, mohly by pozornost uživatele udržet podstatně déle.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?