Hlavní navigace

Netflix vybírá nové pořady podle pirátských stránek

17. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Rob Byron - Fotolia.com
Pokud přemýšlíte nad tím, jaké televizní pořady Netflix asi přidá v následujících měsících do svého katalogu, podívejte se na Pirate Bay.

Když totiž zaměstnanci této služby určené ke streamování videa chtějí zjistit, na co se lidé nejvíce dívají, podívají se na stránky nabízející pirátský obsah. V rozhovoru pro nizozemský portál Tweakers to prohlásila viceprezidentka pro nákup obsahu Neflixu Kelly Merrymanová.

Seriál Prison Break byl například podle Merrymanové na pirátských webech nadstandardně populární. A všechny čtyři série tohoto pořadu jsou v současné době dostupné na Netflixu. Když se pak společnost rozhoduje, jaké filmy zařadí do své nabídky, dívá se na jejich ratingy na uživatelských serverech. I když myšlenka, že Netflix monitoruje pirátské stránky, aby zjistil, které pořady jsou populární, může vypadat na první pohled zvláštně, je to velmi dobrý nápad.

To, že se nějaký film objevuje pravidelně mezi top 100 torrenty, znamená, že lidé mají o daný obsah zájem a jsou ochotni překonat překážky proto, aby jej viděli. Ke stažení torrentu je nejprve potřeba stáhnout ten správný software, následně je nutné provést řádné nastavení aplikace a někdy může být třeba i přenastavit směrovač. V dalším kroku pak uživatel musí každý týden aktivně vyhledat ten správný torrentový soubor. Uživatelé v některých zemích pak riskují i to, že jim přijde nepříjemný dopis od zástupců filmařského průmyslu. Pro zkušeného uživatele může být stáhnutí torrentu velmi snadné, ale podle Merrymanové v Netflixu přemýšlejí takto: opravdu by někdo podstupoval rizika spojená s krádeží filmu či seriálu, pokud by o něj opravdu nestál?

Pokud se nějaký televizní pořad pravidelně objevuje mezi top 100 torrenty na Pirate Bay či nějaké jiné známé webové stránce poskytující torrenty, napovídá to, že lidé tento obsah chtějí vidět. Většina z pondělních top 100 televizních pořadů na Pirate Bay se na tomto serveru drží mezi oblíbenými celé týdny. A Netflix má zájem právě o dlouhodobé pořady, které si fanoušci zamilují a sledují je pravidelně. Monitorování pirátských portálů proto opravdu dává smysl.

příloha_ovladnete_sva_data

I když televizní a filmový průmysl pirátství oficiálně odsuzuje (a prosazuje i praktiky typu omezování reklam na pirátských stránkách), někteří představitelé velkých společností již názor obracejí a úspěch na pirátských webech berou jako jakýkoli jiný úspěch. Například šéf společnosti Time Warner Jeff Bewkes v srpnu řekl, že umístění seriálu Hra o trůny na prvním místě mezi nejsledovanějšími pořady na nejznámějším pirátském webu s torrenty na světě je lepší, jak dostat Emmy.

 

Byl pro vás článek přínosný?