Hlavní navigace

Netgear nabídne Wi-Fi router s rekordní propustností až 7,2 Gb/s

22. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Netgear
Wi-Fi standardu 802.11ad, technologie Wave 2 Wi-Fi a optický 10Gb port -- čtyřstreamový router tak může nabídnout zatím rekordní přenosovou rychlost, kterou lze využít třeba pro streamování multimédií či nepřetržité zálohování dat.

Nighthawk X10 (R9000) je vybavený čtyřjádrovým 1,7GHz procesorem, Wi-Fi modulem 802.11ad a technologií Wave 2Wi-Fi se čtyřmi nezávislými streamy ve třech vysílacích pásmech.

Tato kombinace přináší uživatelům ultimátní Wi-Fi připojení s maximální možnou rychlostí až 7,2 Gb/s (800 Mb/s ve 2,4GHz pásmu 802.11ac + 1 733 Mb/s v 5GHz pásmu 802.11ac + 4 600 Mb/s v 60GHz pásmu 802.11ad) pro plynulé streamování 4K multimédií, využívání virtuální reality či nepřetržité zálohování dat.

O stabilní provoz Wi-Fi sítě a plynulé přehrávání multimédií i v případě připojení velkého počtu zařízení k síti se stará technologie Multi-User MIMO (MU-MIMO).

Model R9000 je kromě čtveřice interních antén vybaven i čtyřmi speciálními externími anténami Active. Zatímco tradiční externí antény pouze přenášejí Wi-Fi signál z mobilního zařízení směrem k routeru, antény Active Wi-Fi signál dále zesilují a minimalizují případný okolní šum. Výsledkem je podle výrobce výrazné zvýšení kvality připojení s širokým pokrytím, a to i v případě méně výkonných mobilních zařízení.

Nighthawk X10 je prý také prvním routerem na trhu, který umožňuje v rámci programu Plex Media Server plynule přehrávat 4K média nejen prostřednictvím počítače, ale také v mobilních zařízeních. Uživatelé tak mají možnost ukládat a organizovat svá videa, hudbu či fotografie a následně je přehrávat na svém smartphonu, tabletu, herní konzole, smart TV nebo jiném streamovacím zařízení. Prémiové služby Plex Pass jsou ale placené.

příloha_ovladnete_sva_data

Prostřednictví 10Gb optického portu lze k zařízení připojit dostupné lokální datové úložiště, např. NAS, a následně zálohovat či streamovat data vysokou rychlostí. Kromě 10Gb portu je model X10 vybavený i dvojicí USB 3.0 portů a šesticí ethernetových portů, přičemž dva z nich lze agregovat do jednoho vysokorychlostního připojení.

Novinka bude v tuzemsku dostupná začátkem příštího roku, a to za cenu okolo 12 tisíc Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?