Hlavní navigace

Neuhodnete, v kterém městě ČR je nejrychlejší internet

26. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Za zbytkem Evropy v rychlosti internetu stále zaostáváme, přestože ceny tomuto faktu neodpovídají. To už ale dnes překvapí jen málokoho.

Statistiky za září 2021 navíc ukazují mírný růst průměrné rychlosti downloadu oproti stejnému období minulého roku, upload pak zůstává téměř nezměněn. Průměrná latence stagnuje, u mobilního připojení se mírně zhoršila.

Data vychází ze serveru Speedtest, který využívá data operátorů.

Mobilní internet

Nejvyšší rychlosti mobilního internetu v Česku v současné době nabízí T-Mobile, se „speed skóre“ 58,82. Měřítko speed score vypočítává rychlost stahování, rychlost uploadování a kombinaci rychlostí z uživatelů s nejlepší, průměrnou a nejhorší rychlostí internetu; rozdíly bývají velké, a Speedtest s tím díky speed skóre počítá. Nejvyšší váhu přikládá průměrným rychlostem (nebo respektive mediánu ve společnosti).

O2 a Vodafone za T-Mobilem pokulhávají a nabízí rychlosti 44,71, respektive 42,37. Je dobré poznamenat, že rychlosti se týkají moderních čipsetů. Uživatelé se staršími mobilními telefony nemusí zdaleka zaznamenat takové rychlostí rozdíly.

Při výpočtu průměrné latence je na tom naopak T-Mobile nejhůře, se (stále velmi dobrými) 28 milisekundami. Medián latence u Vodafonu je 24 ms, u O2 pak 22 ms. Ve všech třech případech jde o marginální rozdíly, mobilní uživatelé málokdy potřebují nízkou latenci, i mobilní videohry jsou obvykle stavěny na mnohem vyšší odezvu.

Co se týče konzistence (Speedtest zde opět využívá vlastní výpočet, kde hraje roli průměrná stabilita internetu), nejlépe je na tom Vodafone s 93 %, následuje O2 s 90,3 % a T-Mobile s 88,6 %. V rámci mezí slušná čísla.

Zajímavé je srovnání, jak si internet operátorů vede na značkách zařízení nejpopulárnějších prodejců. Nejrychleji uživatelé stahují na zařízeních Apple, ve velmi těsném závěsu následuje Samsung. Uživatelé Xiaomi a Huawei mají výrazně nižší průměrné rychlosti stahování. To může souviset jak s kvalitou čipsetů v mobilech, tak s dalšími faktory.

Rovněž zajímavé je srovnání průměrných rychlostí stahování v největších městech České republice. Vyhrává Brno s průměrnou rychlostí stahování Téměř 80 mb/s; až pak následuje Plzeň s 66,66 mb/s a Praha s 50,84 mb/s.

Drátové širokopásmové připojení

Velmi odlišné jsou výsledky v rámci kabelového širokopásmového připojení. Na kabelu jednoznačně vítězí Vodafone, s největší pravděpodobností díky akvizici UPC, které disponovalo páteřními sítěmi (díky jeho vlastní dřívější akvizici firmy Sloane Park). Jeho speed skóre tudíž disponuje závratných výšin 92,47, zatímco T-Mobile a O2 pouhými 43,93 a 33,22. Rychlostí, které mohou uživatelé v domácnostech na optice dosáhnout, nemůže běžné připojení konkurovat.

Vodafone zvítězil i v průměrné latenci (11), krok drží T-Mobile (12), naopak poněkud hůř je na tom O2 s průměrnými 16 ms odezvy. Vodafone dále vede i v rámci konzistence (76,3 %), po něm T-Mobile (65 %) a O2 (57,5 %). Standardem má být rychlost stahování alespoň 25 mb/s a uploadu alespoň 3 mb/s, čísla tak představují docela zklamání.

příloha_ovladnete_sva_data

Co se týče rychlostí kabelu v největších městech Česka, vede ve stahování Plzeň (53,4 mb/s), Brno (52,74 mb/s) a Ostrava (50,51 %). Praha je až na čtvrtém místě s 49,92 mb/s.

Data Speedtestu nepřináší překvapivá sdělení, potvrzují však dominanci Vodafonu na broadbandu po akvizici UPC a také to, že pandemie stavem mobilního trhu u nás příliš nezamávala. Což se dá čekat, vzhledem k tomu, že stav mobilního trhu u nás dlouhodobě ukazuje prvky oligopolní struktury.

Byl pro vás článek přínosný?