Hlavní navigace

Nikon Coolpix AW100

29. 9. 2011

Sdílet

www.nikon.cz, 7990 Kč Pokud byste u Nikonu AW100 z nějakého nepochopitelného důvodu přehlédli povrchovou úpravu ve stylu „armádní vzor 95“, mohlo by se zdát, že se jedná o klasick...

www.nikon.cz, 7990 Kč

Pokud byste u Nikonu AW100 z nějakého nepochopitelného důvodu přehlédli povrchovou úpravu ve stylu „armádní vzor 95“, mohlo by se zdát, že se jedná o klasický kompaktní fotoaparát, jakých na nás výrobci každoročně vychrlí několik stovek modelů, které se od sebe liší jen naprostými detaily. Z omylu vás však postupně vyvedou nápisy Waterproof (vodotěsný do 10 metrů) a Shockproof (odolný proti nárazům), přítomnost GPS navigace a v neposlední řadě také rezistence vůči mrazu (až do –10 °C). Jestliže vám neschází smysl pro detail, začnete si všímat i takových maličkostí, jako je například protiskluzová úprava tlačítka spouště, která svým zpracováním připomíná povrch pažby zbraně. Pro pacifisty a osoby ženského pohlaví samozřejmě Nikon připravil i další barevné varianty: oranžovou, černou a modrou.
Použití novinky s rozměry 110 × 65 × 23 mm a hmotností 178 gramů se tak neomezuje pouze na hru na vojáky, ale otevírá možnosti pořizování snímků i pod vodou, na lyžařském svahu nebo při slézání skal. Zkrátka se uplatní všude tam, kde by při outdoorových aktivitách běžnému fotoaparátu hrozilo poškození. Fotoaparát tak podle výrobce údajně ustojí i pád z výšky 5 stop, tedy asi 1,5 metru. V našem testu se zvýšená odolnost potvrdila – simulovali jsme například opakovaný pád na zem při vytahování z kapsy, který se na funkčnosti produktu nijak neprojevil, pouze při jednom z pokusů došlo při kontaktu s kamenem ke vzniku rozsáhlejší oděrky na povrchu. Konceptu využívání v terénu odpovídá také jedna z dalších zajímavých funkcí, a sice možnost nastavení některých položek v menu tím, že s fotoaparátem zatřesete. Odpadá tak například nutnost sundávání a opětovného nasazování rukavic.
Nikon AW100 nabízí CMOS snímač s rozlišením 16 megapixelů a citlivostí ISO od ekvivalentu 125 do 3200, reálně použitelné jsou však pouze hodnoty do ISO 800. O zpracování obrázků se stará procesor EXPEED C2, který odvádí v kategorii kompaktů poměrně slušnou práci. Z pohledu optiky je produkt vybaven pětinásobným optickým zoomem se stabilizátorem, k dispozici je ale také digitální přiblížení, jehož využívání však s ohledem na výrazně sníženou kvalitu fotografií příliš nedoporučujeme. V režimu makro zvládá kompakt ostřit již od 1 cm. Kvalitu snímků hodnotíme jako mírně nadprůměrnou, se slušným barevným podáním a ostrostí. Během testování si sportovnější část redakce AW100 oblíbila i proto, že přežil za jízdy pád z kola, vyzkoušeli jsme ho i coby netradiční pomůcku pro geocaching, kdy dětská část výletu hledala přesnou pozici, odkud byla pořízena jím ukázaná fotografie. Ostřílený tramp z redakce si následně pochvaloval i kvalitu nočních záběrů u ohně, odolnost fotoaparátu mu přišla vhod i při ranním návratu z potlachu.
Zařízení umožňuje také natáčení videa, a to hned v rozlišení Full HD (1920 × 1080 pixelů). Výhodou pro zachycení specifických situací může u tohoto outdoorového produktu být i možnost pořizování záznamu s rychlostí 60, 120 nebo 240 snímků za sekundu (samozřejmě v nižším rozlišení). Zvuková stopa je zaznamenávána v režimu stereo. Veškerý pořízený materiál se ukládá na SD karty, podporovány jsou i formáty SDHC a SDXC.
Na zadní straně fotoaparátu se nachází TFT LCD displej s úhlopříčkou 3“ a rozlišením 460 000 pixelů. Jeho výhodou je možnost nastavení jasu v pěti krocích a použití antireflexní vrstvy, která zmírňuje dopady přímého slunečního svitu na viditelnost zobrazení. V úvodu zmíněná GPS funkcionalita umožňuje přiřadit jednotlivým snímkům zeměpisnou šířku a délku místa, kde byly pořízeny. Pokud s fotoaparátem cestujete, může si za vás pamatovat také to, kudy jste se během své trasy pohybovali. Tyto informace z něj následně je možné extrahovat prostřednictvím softwaru Nikon ViewNX 2 nebo Google Earth.
Nikonu se první pokus s odolným fotoaparátem vydařil a pokud jste aktivní sportovci, kteří hledají kompakt pro zachycení venkovních aktivit, je AW100 perfektní volbou. Je pouze na škodu, že Nikon nepřišel s AW100 před letními prázdninami.

Snímač: RGB CMOS 1/2,3\\\" (11 mm) se zadní iluminací, 16 Mpx
Objektiv: Nikkor 5× optický zoom; 28-140 mm (ekvivalent u kinofilmu)
Světelnost objektivu: f/3,9-4,8
Citlivost: ISO 125–3200
Rozlišení fotografií: max. 4608 × 3456 pixelů
Formát snímků: JPEG
Displej: 7,5 cm (3\\\"), rozlišení 460 000 bodů
Paměť: 83MB interní, karty SD/SDHC/SDXC
Videosekvence: 1920 × 1080 (1080p; 30 obr./s), 1280 × 720 (720p), 640 × 480, 320 × 240
Rozhraní: USB/PictBridge, miniHDMI
Hmotnost: 178 g (včetně akumulátoru)
Rozměry: 110 × 65 × 23 mm

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku